În Moldova ar putea fi declarată o nouă stare de urgență în domeniul energetic. Andrei Spînu: Nu este exclusă creșterea tarifului la gaz | VIDEO

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu exclude ca tariful la gaz va crește din nou. Acest lucru va fi clar însă după data de 20 ianuarie. Potrivit vicepremierului, în cazul în care ANRE va decide ca actualul tarif să fie majorat, Guvernul va încerca să găsească posibilități suplimentare pentru a sprijini populația.

În Moldova ar putea fi decretată o nouă stare de urgență în domeniul energetic, le-a spus reporterilor vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit lui, în zilele următoare, Comisia pentru Situații Excepționale se va convoca în ședință pentru a lua decizii în legătură cu prelungirea crizei din acest domeniu.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Criza gazelor nu este o criză în Republica Moldova, este o criză în spațiul european, care, din păcate, afectează direct și țara noastră”.

În ciuda disensiunilor din partidul de guvernământ referitoare la revizuirea unor prevederi ale contractului de livrare a gazelor, semnat cu Gazprom, Andrei Spînu consideră că Moldova are, în prezent, un acord bun. Iar acest lucru, spune el, se vede din raportul dintre prețurile de piață la gazele naturale și prețurile de achiziție pentru țara noastră.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „În noiembrie, schimbul, adică prețurile de piață pentru gaze au fost de 1104 de dolari per mia de metri cubi. Moldova a cumpărat gaz cu 485 de dolari, adică cu 56% mai ieftin sau cu aproximativ 6 miliarde de lei”.

În ianuarie, prețul de cumpărare al gazelor pentru Moldova va fi de 646 dolari pentru mia de metri cubi. Și, deși acesta este de două ori mai mic decât cel de piață, actualul tarif, stabilit în noiembrie, include un preț de achiziție de aproximativ 430 de dolari pentru mia de metri cubi.


Drept urmare, Spînu admite o nouă creștere a tarifului. Acest lucru, spune ministrul, va depinde de prețurile pieței la acest tip de combustibil în perioada următoare, reieșind din situația la nivel internațional.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Moldovagaz are în vedere o nouă majorare a tarifelor la gaze”.

De cealaltă parte, Moldovagaz anunță, într-un comunicat de presă, că va fi clar după 20 ianuarie cum va evolua situația în sectorul energetic, dacă ANRE va revizui tariful pentru consumatorii finali. Totodată, vicepremierul spune că Executivul va analiza posibilitatea măririi compensației pentru cetățeni, dar nu spune cu cât anume.


ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației, în funcție de evoluția prețurilor la nivel european. Cel mai probabil, în următoarele zile, va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale la care vom aproba un șir de măsuri care să ajute la depășirea situației”.

Amintim că din 1 noiembrie, prețul la gaze a crescut de la 4 lei și 29 de bani, pentru un metru cub, la 11 lei și 8 bani, iar în ianuarie a fost micșorat cu doar 7 bănuți.


Spread the love

Check Also

Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de …