În Moldova crește numărul micilor pacienți infectați cu noul coronavirus. Autoritățile din Chișinău trag un semnal de alarmă și cer implicarea autorităților centrale | VIDEO

Și copii pot deceda de coronavirus. Este avertismentul șefei Comitetului de imunizare, Ninel Revenco, fiind îngrijorată de numărul tot mai mare al copiilor care ajung la spital cu această infecție. Peste 100 de minori sunt internați în capitală, iar unul este la respirație asistată. Totodată, autoritățile din Chișinău trag un semnal de alarmă și cer implicarea autorităților centrale pentru a suplimenta numărul de paturi pentru micii pacienți.

În Moldova numărul copiilor infectați cu noul coronavirus a crescut considerabil în ultimul timp, susține coordonatorul Campaniei de imunizare, Ninel Revenco. Dacă la începutul săptămânii erau 18 minori internați la Institutul Mamei și Copilului din capitală, atunci joi, numărul lor s-a dublat. Oficialul susține că numărul va crește vertiginos, fiind înregistrate și cazuri de deces. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor letale, spune ea.

NINEL REVENCO, coordonatoarea Programului național de imunizări: În prezent, sunt înregistrate 26 746 cazuri COVID la copii, majoritatea fiind adolescenți, mai mult de 54 la sută sunt copii cu vârsta mai mare de 11 ani, vârsta eligibilă pentru imunizare. Avem 1549 de gravide, iar în 2021 au decedat 14 femei, majoritatea dintre ele fiind nevaccinate”.

Revenco a declarat că minorii ajung să fie testați mai rar, deoarece, de cele mai multe ori, ei nu prezintă careva simptome. Totuși, în cazul tulpinei Omicron, se infectează și mulți micuți sub 11 ani, inclusiv sugari.

NINEL REVENCO, coordonatoarea Programului național de imunizări: „Din cei copii care în Institutul Mamei și Copilului, avem copii de până la un an de zile, sunt copii în perioada sugară și un copil la respirația dirijată cu vârsta mai mare de 10 ani. Copii de orice vârstă pot face maladia COVID-19, iar în situația când la nivel global predomină varianta Omicron, numărul copiilor infectați a crescut considerabil. Cu regret, și copiii pot deceda de  COVID-19”.

Creșterea incidenței COVID-ului în rândul copiilor provoacă îngrijorare serioasă în rândul medicilor. Autoritățile de la Chișinău solicită majorarea numărului de paturi în spitale pentru micii pacienți. Șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca, susține că, cel mai probabil, copiii devin victimele mutației Omicron care este mult mai contagioasă.


BORIS GÎLCĂ, șef Direcția municipală de Sănătate: „În ultima săptămână avem o creștere alarmantă a cazurilor de infectare cu COVID la copii. Bănuim că este tulpina Omicron, așteptăm deja aceste confirmări de la Ministerul Sănătății. Dar, cert este că la Spitalul de Boli contagioase pentru copii, doar ieri pe 106 paturi cât are spitalul, erau 126 de pacienți cu COVID”.

În prezent, în Moldova este permisă vaccinarea anti-Covid doar pentru copiii cu vârsta de cel puțin 12 ani. Datele statistice arată că doar 2 la sută dintre minori au fost imunizați.


Spread the love

Check Also

Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de …