În preajma alegerilor prezidențiale, se ieftinește lumina. Consumatorii din sudul și centrul țării vor plăti cu 21 de bani mai puțin, iar cei din nord cu doar 9 bani | VIDEO

În preajma alegerilor prezidențiale, se ieftinește lumina. Consumatorii din sudul și centrul țării vor plăti cu 21 de bani mai puțin pentru un kilowatt oră, iar cei din nord cu doar 9 bani. Noile tarife vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Totodată, prețul la carburanți, deși a scăzut în ultima perioadă, oricum este de două ori mai mare decât la vecinii noștri România și Ucraina.

În preajma alegerilor prezidențiale, se ieftinește lumina. Consumatorii din sudul și centrul țării vor plăti cu 21 de bani mai puțin pentru un kilowatt oră, iar cei din nord cu doar 9 bani. Noile tarife vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Totodată, prețul la carburanți, deși a scăzut în ultima perioadă, oricum este de două ori mai mare decât la vecinii noștri România și Ucraina.

Potrivit deciziei ANRE, lumina furnizată în sudul și centrul țării se va ieftini cu 21 de bani, de la un leu și 89 de bani la un leu și 68 de bani pentru un kilowatt oră, iar cea din nord va scădea de la doi lei și 23 de bani la doi lei și 14 bani sau cu 9 bani mai puțin.

Micșorarea tarifelor a fost posibilă datorită diminuării prețului de procurare a curentului electric de la furnizorul central, dar și din cauza fluctuației cursului de schimb al monedei naționale față de dolar, anunță autoritățile din energetică. Noile tarife vor intra în vigoare după ce vor apărea în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, produsele petroliere care s-au ieftinit în ultima perioadă rămân a fi de două ori mai mari decât la vecinii noștri.

Astfel, carburanții au scăzut în Moldova cu doar 7 la sută în timp ce în România și în Ucraina cu 14 procente. Cel puțin asta spun experții străini din energetică care au care au studiat schimbarea prețului benzinei în întreaga lume. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Azerbaidjan, acolo unde tarifele au scăzut cu 28 la sută, iar cea mai mică, în Georgia, cu doar 2,4%. În Moldova, anul trecut, un litru de motorină era vândut cu aproximativ 17 lei, iar acum cu 12, iar benzina care costa aproape 20 de lei a scăzut la 15 lei per litru.

„Premier Energy” 1,89 bani 1,68 bani cu 21 bani mai puțin
„Furnizarea Energiei Electrice Nord” 2,23 bani 2,14 bani cu 9 bani mai puțin.

Moldova 7,4%
Ucraina 14,4%
România 14%

Spread the love

Check Also

Încă 15 moldoveni au fost răpuși de COVID-19. 390 de cazuri noi de infecție, confirmate astăzi

Alte 390  cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, …