În spitalele din țară au mai rămas libere doar 25 la sută de paturi pentru maturi și 60 la sută pentru copii. Chiar și așa, autoritățile nu vor impune noi restricții | VIDEO

Un liceu privat din capitală a trecut la lecțiile online, asta după ce mai mulți profesori s-au infectat cu noul coronavirus. Între timp, situația epidemiologică din țară este îngrijorătoare, asta pentru că în spitale au mai rămas libere doar 25 la sută din paturi, spun autoritățile. Totuși, deși numărul de îmbolnăviri cu virusul periculos este în continuă creștere, autoritățile nu vor impune noi restricții. De cealaltă parte, un fost ministru al sănătății spune că numărul cazurilor ar putea ajunge chiar și la 1 500 pe zi și a criticat dur guvernanții pentru că nu iau măsuri suficiente pentru a opri răspândirea infecției.

Elevii și profesorii claselor de gimnaziu și de liceu ale Liceului „Prometeu” din Chișinău au trecut la educația online, după ce cinci profesori au fost testați pozitiv la COVID-19, ne-au spus responsabili de la Ministerul Educației.

VALENTIN CRUDU, șeful Direcției Învățământ, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Această instituție privată, liceul Prometeu-Prim a mers în carantină pe o perioadă de două săptămâni, ba mai mult ca atât, astăzi, după recomandarea acelor medici epidemiologi, vor mai merge să susțină suplimentar testul încă nouă profesori”.

Potrivit lui Crudu, alți 9 peofesori urmează să facă testul covid. Contactați de noi, reprezentații instituției au refuzat să ne ofere mai multe detalii.

Totodată, potrivit șefei Direcției sănătate din capitală, Tatiana Bucearschi, situația din municipiul Chișinău este îngrijorătoare, mai ales ce ține de capacitatea de internare a persoanelor infectate. Potrivit ei, în total, sunt spitalizate 712 persoane, iar 14 sunt intubate.

Nici pe țară situația nu este mai bună. Deși numărul de infectări crește de la o zi la alta, iar în week-end ne-am apropiat de 900 de cazuri într-o singură zi, guvernanții dau asigurări că instituțiile medicale vor face față situației. Asta deși, anterior, declarau că sistemul ar putea intra în colaps, din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

În prezent, în spitalele din țară au mai rămas libere doar 25 la sută de paturi pentru maturi și 60 la sută pentru copii, spun oficialii. Chiar și așa, autoritățile declară că nu vor impune noi restricții. Agenții economici își vor continua activitatea, iar instituțiile de învățământ nu vor fi închise, spune Igor Dodon, asta chiar dacă, anterior, reprezentanții Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică spuneau că ar putea reveni la unele constrângeri mai dure.

Deciziile guvernanților sunt dur criticate de către fostul Ministru al Sănătății, Ala Nemerenco care spune că responsabilii nu fac nimic pentru a stopa răspândirea virusului.

ALA NEMERENCO fost Ministrul al Sănătății: „Nu vă agitați prea tare. Vor fi și 1000, apoi și 1500. Cu cât mai aproape de alegeri, cu atât mai mult. (…) Nu se face absolut nimic pentru a opri câtuși de puțin răspândirea virusului. Nimic. Întrebarea e – De ce s-ar face dacă și așa nu e rău? Viața merge înainte. Care moare, moare, care nu, nu”,  a scris Nemerenco pe o rețea de socializare.

Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat a refuzat să comenteze acuzațiile Alei Nemerenco.

Precizăm că, Moldova a trecut pargul de 50 de mii de infectări cu noul coronavirus, iar peste 1 280 de oameni au pierdut lupta cu boala.

Spread the love

Check Also

Incendiu de proporții, în Ceadîr-Lunga: Au luat foc mai multe spații de depozitare | VIDEO

În municipiul Ceadir-Lunga, astăzi, în jurul orei 10 dimineața, a avut loc un incendiu de …