În timp ce Igor Dodon plantează copaci, ecologiștii spun că arborii n-au șanse să se prindă: „E devreme pentru plantare”

În timp ce candidatul independent la alegeriIe prezidențiale, Igor Dodon a plantat copaci în Chișinău, alături de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, cei de la Seed It Forward susțin că șansele ca copacii plantați în aceste zile au puține șase să se prindă, scrie paranteze.md.

Seed It Forward – o inițiativă care promovează plantarea copacilor, a atras atenția că arborii plantați sâmbătă și duminică au puține șanse să se prindă.

„Copacii cu rădăcina nudă se plantează ATUNCI CÂND SUNT FĂRĂ FRUNZE. Toamna târziu când frunzele deja au căzut, iarna la temperaturi pozitive, primăvara înainte de înmugurit. Altfel șanse la prindere scad semnificativ”, se arată într-un mesaj al inițiativei.

De aceeași părere este și activista de mediu Iuliana Cantaragiu. Potrivit ei încă e prea cald pentru plantare.

„În plină campanie electorală, Dodon în ardoarea de-a crea impresii că tare-i pasă de gradul de împădurire din Moldova sau că în general ar pricepe de ce este necesar de a crește suprafața de terenuri împădurite, a dat comandă de o campanie de plantare. Iar directorul Agenției ”Moldsilva”, fiind o persoană foarte servilă și nimic mai mult a organizat plantarea, doar că contravine tuturor regulilor de plantare și prin acțiunea sa omoară mii de copaci.

Copacii încă nu au intrat în hibernare, frunzele încă nu au căzut. Și copacii plantați, și așa stresați cu scoaterea lor din pepinieră, transportare, îngropare într-un nou mediu, își vor îndrepta energia spre frunze pentru a le hrăni, în loc să-și îndrepte energia spre hrana rădăcinilor. Iar când vor scădea temperaturile, ei nu vor fi pregătiți pentru a supraviețui și vor îngheța”, afirmă Cantaragiu, citată de Ecopresa.

Precizăm că astăzi, 18 octombrie, candidatul independent susținut de PSRM, Igor Dodon a relatat printr-o postare pe Facebook că a participat la un eveniment de lansare a Campaniei de plantare a arborilor, pe teritoriul municipiului Chișinău. Acesta a ținut să menționeze în postarea sa că: „Fiecare copac plantat astăzi, va face țara noastră mai verde, un mediu mai sănătos.”

Totodată, acesta a ținut să publice mai multe poze de la fața locului.

foto: facebook/Igor Dodon

Spread the love

Check Also

Încă un medic din municipiul Bălți a decedat în urma infectării cu noul coronavirus

Un alt medic din municipiul Bălți a pierdut lupta pentru viață, fiind răpus de virusul …