În urma lui Sandu și deputatul Sergiu Sîrbu a criticat decizia CEC: O circulară a CEC-ului pe cât de stranie pe atât de ilegală | VIDEO

Comisia Electorală Centrală interzice candidaților pentru funcția de președinte să utilizeze în campania electorală banii acumulați până acum pe conturile formațiunilor care iau desemnat. Despre asta a anunțat liderul PAS, Maia Sandu, care a criticat circulara expediată ieri, tuturor partidelor și spune că această decizie a instituției electorale este abuzivă. Potrivit ei, CEC ar fi controlată de socialiști, în frunte cu secretarul Maxim Lebedinschi, fost consilier al președintelui Igor Dodon. De cealaltă parte, instituția electorală respinge acuzațiile.

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate a declarat că, potrivit circularei primite din partea CEC, pretendenții la funcția de șef al statului nu ar avea nicio treabă cu banii adunați anterior din donații de partidele din care fac parte. Astfel, politicienii care și-au anunțat intenția de a participa la prezidențiale ar trebui să aștepte până în 1 octombrie, pentru a colecta bani, ceea ce înseamnă că ar începe campania electorală cu niciun leu în cont.

MAIA SANDU liderul PAS: „Noi credem că asta este o decizie abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC încropită de curând de socialistul Maxim Lebedinschi, fost consilier al lui Igor Dodon. Toată porcăria este pusă la cale de Igor Dodon și echipa lui. Vă mai întrebați de ce Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat independent? Pentru ca să mai pună la cale o metodă de fraudare a alegerilor”.

De asemenea, Maia Sandu l-a acuzat pe președintele Igor Dodon că ar folosi resursele statului și bani din scheme de corupție, pe care le coordonează, pentru a-și finanța campania electorală. Solicitat de noi pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Lupei, nu ne-a răspuns la telefon, iar secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, ne-a scris că se disociază de învinuirile politice aduse de Sandu, care, potrivit lui, au scopul de a-l intimida și de a justifica eșecurile președintelui PAS.

Precizăm că formațiunea a mai cerut Comisiei Electorale Centrale să anuleze de urgență această decizie și a amenințat că va sesiza organizațiile internaționale despre acest presupus abuz din partea guvernării.

CEC a reacționat la acuzații prin intermediul unui comunicat, în care se precizează că afirmația precum că donațiile pentru candidații la prezidențiale pot fi făcute doar începând cu 1 octombrie este falsă.

REACȚIA CEC LA DECLARAȚIILE MAIEI SANDU: ”În alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul”.

Și deputatul „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu a criticat decizia CEC. Într-o postare publicată pe Facebook acesta afirmă

REACȚIA DEPUTATULUI „Pro Moldova” SERGIU SÎRBU: ”O circulară a CEC-ului pe cât de stranie pe atât de ilegală. (…) Eu am fost unul din autorii acelor prevederi noi ale Codului Electoral și în calitate de legiuitor nici prin gând nu mi-a trecut să interpretez că partidul care și-a desemnat candidatul în alegeri este separat de acesta și nu poate fi considerat concurent electoral”.

Spread the love

Check Also

Liderul PLDM ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro: Declarațiile fostului avocat al lui Vlad Filat | VIDEO

Liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro. …