Indicele capitalului uman: Un copil născut astăzi în Moldova va avea un nivel de productivitate de 58 procente când va crește mare

Un copil născut astăzi în Moldova va avea un nivel de productivitate de 58 procente când va crește mare, dacă se va bucura de studii complete și stare optimă de sănătate, scrie realitatea.md.

Acest nivel este mai mic decât media pentru regiunea Europei și Asiei Centrale, dar mai mare decât media pentru țările cu venituri medii inferioare. Între 2010 și 2020, valoarea ICU (Indecele Capitalului Uman) pentru Moldova a crescut de la 0,56 până la 0,58.

Probabilitatea de a supraviețui până la vârsta de 5 ani. 98 din 100 de copii născuți în Moldova vor atinge vârsta de 5 ani.

Anii scontați de școlarizare. În Moldova, un copil care începe școala la vârsta de 4 ani este așteptat să aibă 11,8 ani de școală până la vârsta de 18 ani.

Scorul de teste armonizate. Elevii moldoveni obțin un scor de 439 pe o scară în care 625 înseamnă nivel avansat și 300 înseamnă nivel minim.

Anii de școlarizare ajustați la cunoștințe. Calculat în funcție de cunoștințele obținute, timpul de educație este egal doar cu 8,3 ani.

Rata de supraviețuire la adulți. În toată Moldova, 84 procente din moldovenii care ating vârsta de 15 ani vor supraviețuit până la vârsta de 60 de ani. Este un indicator statistic proxy pentru șirul de riscuri de sănătate la care ar fi expus un copil născut astăzi ca adult în condițiile curente.

Dezvoltare sănătoasă (rata ne-subdezvoltării). 94 din 100 de copii nu se opresc din creștere și dezvoltare. Iar 6 din 100 sunt subdezvoltați, riscând să aibă limitări fizice și cognitive pe toată durata vieții.

În Moldova, ICU pentru fete este mai mare decât pentru băieți.

Spread the love

Check Also

Aviz negativ de la Guvern: Starea de urgență în agricultură nu va fi instituită | VIDEO

Starea de urgență în agricultură nu va fi instituită. Guvernul a dat aviz negativ la …