Inițiativa deputaților PP ”ȘOR” a dat roade frumoase: O grădiniță din Taraclia va fi renovată integral, după ce opt ani a stat în paragină | VIDEO

O grădiniță din orașul Taraclia va fi reparată capital, după ce a stat opt ani în paragină. Lucrările de modernizare a instituției de învățământ vor demara în scurt timp, iar cele 5,6 milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat la inițiativa deputaților din fracțiunea Partidului Politic ”ȘOR”. Astfel, micuții din oraș vor putea să frecventeze grădinița chiar din toamnă.

Grădinița Nr.1 din Taraclia a fost reparată capital, cu excepția acoperișului, în anul 2012. Mai târziu, când s-a luat decizia de a-l schimba și a fost demontat, a început să plouă torențial, astfel toate investițiile s-au dus pe apa sâmbetei. De atunci, instituția a rămas pustie, deși locurile în grădinițele din Taraclia sunt la mare căutare. În lipsa banilor, autoritățile locale au solicitat ajutor parlamentarilor, care au venit cu un amendament la Legea bugetului, propunere care a fost acceptată.

VEACESLAV LUPOV, primarul orașului Taraclia: „M-am adresat Partidului ”ȘOR” și tot timpul am spus că neapărat voi găsi o metodă ca să reparăm această grădiniță. Mulțumim Domnului că în acest an, datorită Partidului ”ȘOR” și deputatului Vadim Fotescu, au fost alocate 5,6 milioane de lei pentru reconstrucția grădiniței.”

Primarul mai spune că dacă cele 5,6 milioane de lei vor fi insuficiente, vor fi identificate și alte surse financiare. Astfel, lucrările de reparație vor începe în scurt timp și vor fi efectuate după cele mai moderne tehnologii.

SERGHEI VOINSCHI, specialist în construcții: „Vom schimba toate sistemele de zi cu zi. Încălzirea, gazul, apa, lumina. La fel, vom face și unele modificări în proiect, ca să le fie mai comod copiilor.”

După reparație, în noua grădiniță vor fi transferați copiii din una dintre instituțiile preșcolare din oraș, care activează de aproape 60 de ani, și care se află într-o stare deplorabilă.

CAROLINA BEȚIVU, reporter: „Suntem într-o grupă în care micuții fac diferite activități. Podeaua este atât veche încât pe alocuri scârțâie sau chiar este găurită. Tavanul la fel este defect, iar uneori ploaia pătrunde în interior. Mai groaznic este însă în grupul sanitar. Aici mucegaiul poate fi văzut pe pereți.”

Conducerea grădiniței afirmă că edificiul nu este destinat unei grădinițe și nici nu corespunde cu normele prevăzute în regulamentele sanitare.

NATALIA MIHAILOVA, directorul grădiniței Nr.3 din Taraclia: „Avem încăperi prin care trecem dintr-o grupă în alta, dar după noile standarde, fiecare grupă trebuie să aibă intrarea și ieșirea aparte.”

Iar părinții ne-au spus că așteaptă cu nerăbdare momentul în care micuții vor fi transferați într-o instituție modernă.

ALIONA DERIVOLCOVA, părinte: „În sfârșit se îndeplinește dorința noastră, a părinților, ca să trecem într-o grădiniță nouă.”

NELEA MUNTEAN, părinte, educatoare: „Eu am lucrat doi ani în grupa pregătitoare.  În această grupă este frig și umezeală.”

Grădinița Nr.1 din Taraclia urmează să-și redeschidă ușile din 1 septembrie. În prezent, în oraș activează trei instituții preșcolare.

Spread the love

Check Also

Echipa lui Ilan Șor de la Orhei a finalizat renovarea a încă două străzi, conform unei noi tehnici de betonare

Iarna blândă îi permite echipei lui Ilan Șor de la Orhei să avanseze mai rapid …