Întâlniri fără presă și comunicare cu jurnaliștii. Prima vizită a Maiei Sandu în Ucraina | VIDEO

Vizita președintelui Maia Sandu la Kiev anunță începutul unei noi relații dintre Ucraina și Republica Moldova. Declarația a fost făcută de liderul ucrainean, Vladimir Zelenski, după întâlnirea cu omologul său moldovean. Cei doi au purtat discuții pe marginea unor subiecte de interes comun și au semnat o serie de acte bilaterale. După întrevederea cu Zelenski, Maia Sandu s-a mai întâlnit cu președintele Radei Supreme, Dmitro Razumkov, și cu premierul Denis Șmîgal.

Vladimir Zelenski a primit-o pe Maia Sandu la reședința prezidențială. Ambii au purtat măști de protecție și au evitat să dea mâna. După asta, au fost interpretate imnurile celor două țări, iar oficialii au trecut prin fața militarilor.

După întrevederea comună, Sandu și Zelenski au făcut declarații, dar fără jurnaliști. Printre altele, liderul de la Kiev a menționat despre posibilitatea călătoriilor în baza buletinului dintre cele două state, dar și despre începerea cât mai rapidă a imunizării anti-COVID.

VLADIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: „Am vorbit despre obținerea vaccinului anti-COVID, considerăm că statele Parteneriatului Estic trebuie să atragă o atenție sporită la procedura de aprovizionare cu acest antidot”.

Iar Maia Sandu a vorbit despre scandalul legat de intenția Ucrainei de a construi pe Nistru Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, care, potrivit experților, ar putea lăsa Chișinăul fără apă. Ea a menționat și despre construcția unui pod peste râu, dar și a unei magistrale Chișinău-Kiev.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: „Unul dintre proiectele discutate este Dezvoltarea infrastructurii pe traseul Chișinău-Soroca-Iampil-Kiev. Acest lucru va permite crearea unui coridor de transport care va scurta timpul de călătorie între Chișinău și Kiev și ar putea deveni cea mai rapidă cale din Ucraina spre țările din Europa Centrală și de Sud-Est”.

Oficialii au mai convenit crearea unui consiliu al celor doi președinți. Maia Sandu a mers la Kiev cu mașina, fiind însoțită de nouă persoane, inclusiv consilieri de-ai săi. Coloana prezidențială s-a deplasat pe direcția Chișinău-Palanca, evitând punctul de trecere Otaci, din cauza drumului deplorabil.

Ultimul șef de stat care a efectuat o vizită oficială la Kiev a fost Nicolae Timofti, în 2015.

Spread the love

Check Also

Încă două artere din municipiul Orhei au fost reparate capital după o tehnologie nouă, datorită echipei lui Ilan Șor | VIDEO

Încă două artere din municipiul Orhei au fost date în exploatare. Este vorba de Strada …