Ion Chicu: Dependenții de donatori sunt dornici să ia credite, deși gaura imensă în buget nu se adeverește | VIDEO

„Grozăviile despre gaura imensă în buget nu se adeveresc”. Cel puțin, așa consideră fostul ministru al Finanțelor și actualul consilier al președintelui, Ion Chicu. Reacția vine după ce premierului Maia Sandu l-a criticat pe Chicu în cadrul unei emisiune la un post de televiziune.

Potrivit agenției Infotag, Ion Chicu a menționat pe rețelele de socializare că „este deja luna octombrie, bani în conturi sunt, cota datoriei publice scade, datorii la plățile bugetare nu sunt”. Serviciul de presă al Ministerului Finanțelor, nu ne-a răspuns la telefon, deocamdată, pentru a ne oferi o reacție în acest sens.

„Nu se adeveresc „grozăviile despre gaura bugetară imensă în 2019”, pentru acoperirea imaginară a căreia colegii dependenți de donatori sunt dornici să ia credite”, declară ex-ministrul Finanțelor, Ion Chicu, citat de infotag.

Potrivit sursei, Chicu mai menționează că : „Acum (guvernul) a lansat o nouă idee – „anul acesta avem destui bani, însă anul viitor nu ne vom putea descurca fără credite”. Trebuie să înțelegem că este inacceptabil să iei credite în detrimentul bazei proprii de impozitare , adică în detrimentul economiei, chiar dacă ai lucrat toată viața pentru creditori.”, se are în vedere majorarea cotei de impozitare pentru sectorul HoReCa, ca una dintre condițiile pentru continuarea programului FMI, explică infotag.

Pe când Chicu era ministru al Finanțelor, în cadrul discuțiilor cu privire la Memorandum, desfăşurate în aprilie la Washington, reprezentanții Fondului nici nu ar pomenit de revizuirea cotelor de impozitare.

Potrivit consilierului, încercările „de a discuta această condiție cu FMI” au fost şi în noul proces de negociere, „dar fără rezultate”, se menționează în sursă.

„Anume din acest motiv niciodată nu am vorbit critic despre negociatorii Guvernului, ci întotdeauna mi-am exprimat dezacordul faţă de poziția păgubitoare a echipei Fondului pentru ţară. Vom insista asupra revizuirii acestei condiții pentru acest sector economic foarte important, a spus Chicu, referindu-se la HoReCa, notează sursa citată.

Spread the love

Check Also

Au mai rămas câteva zile pentru a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice

Au mai rămas 4 zile până la termenul limită de depunere a declarației cu privire …