Ion Chicu: În pofida secetei, recolta din acest an este suficientă. Alexandru Slusari susține că datele prezentate de prim-ministru nu corespund realității | VIDEO

În pofida secetei, recolta de grâu, porumb și floarea-soarelui din acest an este suficientă pentru a acoperi necesitățile interne ale țării. Asigurările au fost făcute de premierul Ion Chicu, după ședința pe care a avut-o cu conducerea de vârf a țării. De cealaltă parte, deputatul Partidului Platformei DA Alexandru Slusari susține că datele prezentate de prim-ministru nu sunt reale.

Șeful executivului a anunțat că agricultorii au recoltat anul acesta circa 620 de mii de tone de grâu, iar în medie, în Republica Moldova se consumă 350 de mii de tone anual.

ION CHICU, prim-ministrul RM: „Nu există o problemă, la momentul actual, legată de lipsa de grâu pentru alimentarea populației, cu atât mai mult că avem oferte de grâu din Ucraina, la prețuri comparabile cu cele pe care le avem noi”.

Premierul a vorbit și despre recolta de floarea soarelui și porumb și a dat de înțeles că roada va fi suficientă pentru consumul intern.

ION CHICU, prim-ministrul RM: „La porumb avem o informație preliminară de o roadă de aproape 800 de mii de tone, cu un consum anual estimat la 700 de mii de tone. La floarea soarelui și aici, dar datele sunt preliminare, în jur de 400 de mii de tone sunt colectate. În linii mari, roada, deși a fost afectată anul acesta de secetă, va satisface necesitățile producției interne”.

De cealaltă parte, deputatul Partidului Platfoma DA Alexandru Slusari susține că are alte cifre, care arată că situația nu este chiar atât de bună.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Partidul Platforma DA: „Nu știu de unde are domnul Chicu așa informație. Floarea soarelui încă nu este recoltată, dar la porumb, eu eram sigur că noi nu avem atâta recoltă pentru că practic peste tot porumbul a fost dat jos. Așa recoltă de 800 de mii poate a visat domnul Chicu undeva”.

Cifrele estimative pe care ni le-au oferit reprezentanții Ministerului Agriculturii sunt și ele mai mici. În unele raioane ale țării, recolta de porumb este compromisă total.

VASILE ȘARBAN, șef Direcția Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Estimarea la porumb este de 600 mii tone. Asta mă refer la raioanele de Nord, în partea de Centru-Sud este foarte slab sau chiar zero”.

Referindu-se la fermierii care au avut de suferit în urma secetei și a grindinei, premierul Ion Chicu a mai venit cu o serie de promisiuni și a anunțat că executivul va identifica posibilități financiare pentru a oferi ajutor agricultorilor pentru pierderile suportate la culturile cerealiere din grupa II. Potrivit lui, în prezent, sunt evaluate pierderile, iar în funcție de rezultate se va decide alocarea mijloacelor suplimentare pentru susținerea producătorilor. Amintim că fermierii din mai multe raioane ale țării încă mai așteaptă ajutorul promis pentru pierderile suportate în această primăvară din cauza grindinei. Pentru că nu au beneficiat de suport, aceștia au ieșit la proteste și spun că sunt gata să continuie manifestațiile, dacă în viitorul apropiat autoritățile nu-și vor onora promisiunile.

Spread the love

Check Also

Liderul PLDM ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro: Declarațiile fostului avocat al lui Vlad Filat | VIDEO

Liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro. …