Ion Chicu recunoaște: Guvernul vrea să anuleze contractul de concesionare, pentru a transmite Aeroportul altui agent economic | VIDEO

Gestionarea Aeroportului Chișinău ar putea fi transmisă altui agent economic, dacă statul va obține anularea contractului de concesionare a acestuia. Declarația aparține premierului care insistă că Aerogara să revină statului. În același timp, potrivit unui portal de știri, Guvernul cere punerea sechestrului pe bunurile companiei Avia Invest, anularea contractului de concesiune și arestarea conturilor companiei. Contactați de noi, responsabili de la Avia Invest ne-au declarat că nu vor comenta informația apărută în presă.

Premierul Ion Chicu a declarat că Aeroportul trebuie să revină statului, iar după ce va fi recuperat de la compania Avia Invest care l-a luat în concesiune pentru 49 de ani, acesta ar putea oferit altui proprietar privat.

IO CHICU, prim-ministrul RM: Statul nu este cel mai bun gestionar al activelor de business și probabil va fi anunțat un nou concurs. Urmează să decidem.

Anterior și deputații socialiști au solicitat anularea cotractului de concesionare a aeroportului, iar Igor Dodon declara că și-ar dori ca aerogara să ajungă la oameni de afaceri ruși care, potrivit lui, ar fi mai atractivi pentru Chişinău. Totodată, potrivit premierului, Agenția Proprietății Publice a retrimis cererea de chemare în judecată a Companiei Avia Invest în care solicită anularea contractului de concesionare a Aerogării.

Potrivit deschide.md, Guvernul cere ca instanța să decidă aplicarea sechestrului pe toate bunurile imobile ale Avia Invest, compania concesionară a Aeroportului Chișinău. Executivul dorește arestarea conturilor companiei și solicită concesionarului să transmiltă toate bunurile și terenurile aferente aeroportului, mai scrie deschide.md. Amintim că încă în toamna anului trecut, pe timpul Guvernului Sandu, Agenția Proprietății Publice a atacat în judecată compania Avia Invest. Totodată, mai mulți analiști au avertizat că dacă Guvernul va anula contractul de concesionare, Moldova va fi acționată în instanțe și arbitraj internațional, unde riscă să piardă sume enorme de bani. Acum șase ani, aflată în picaj economic, aerogara a fost dată în folosință companiei Avia Invest, acționarul majoritar al căreia era președintele Partidului ȘOR, Ilan Șor.

El a reușit să reconstruiască radical principalul aeroport al țării, fiind investite aproape 96 de milioane de euro. A fost extins terminalul, au fost iluminate și modernizate pistele și schimbat sistemul de iluminare. Totodată, o parcare auto multietajată a fost construită în fața aeroportului, iar sălile de așteptare au fost modernizare. Recent, noul proprietar al companiei Avia Invest a anunțat că va investi peste 200 de milioane de euro în aeroport, iar recent el a depus la Primăria Chișinău actele prin care solicită dobândirea titlului de proprietate asupra terenului pe care va fi construit un nou terminal.

Spread the love

Check Also

Weekendul începe cu temperaturi de până la +35 C. Codul galben de secetă și pericolul de incendii se menține

Pentru prima zi de weekend meteorologii prognozează temperaturi maxime de până la +35 C pe …