Ion Chicu: Vom testa medicii la COVID-19, iar pacienții cu o formă ușoară de îmbolnăvire vor fi trimiși acasă | VIDEO

Angajații din sectorul bugetar ar putea ieși din nou în vacanță forțată. Anunțul a fost făcut de premierul, Ion Chicu, după ședința comună desfășurată împreună cu conducerea de vârf a țării. Totodată, prim-ministrul a mai specificat că pacienții care vor avea formă ușoară de îmbolnăvire cu noul coronavirus ar putea fi tratați acasă. 

Potrivit premierului, Ion Chicu, țara noastră va prelua practica Uniunii Europene. Drept urmare, pacienții în stare satisfăcătoare vor fi tratați la domiciliu și nu la spital, cum se întâmplă în prezent.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova : În Europa, pacienții cu formele ușoare nu se internează în spital. De aceea, o să purcedem și noi la această metodă. Sigur că sunt mai multe criterii de apreciere, nu doar forma ușoară este criteriu de a nu fi internat. Mai sunt și altele. De exemplu, prezența unei boli cronice, deja este un factor de risc, ceea ce înseamnă că chiar dacă manifestă o formă ușoară, persoana va fi internată sau dacă persoana la domiciliu nu are condiții de izolare tot va sta în spital.

Ion Chicu a reiterat că în perioada următoare toţi angajații medicali vor fi testaţi pentru COVID-19. Primii care vor fi supuși testării vor fi lucrătorii medicali din Ștefan Vodă, Soroca și Glodeni, deoarece în aceste raioane statistica de infectare cu noul coronavirus este alarmantă.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova : Vom face testarea totală a medicilor, în primul rând, din aceste raioane și pe urmă vom face la toate instituțiile. În acest sens, statul va încheia și un contract cu laboratoarele private, pentru că și-au sporit capacitățile și calitatea serviciilor prestate. Și cred că noi putem face până la 1000 de teste pe zi ca să testăm, în primul rând, medicii. 

Anterior, președintele, Igor Dodon, a declarat că cel puțin 10 mii de angajați din instituțiile medicale vor fi testați pentru COVID-19. Autoritățile au mai anunțat că vor fi testați și colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Apărării și cei ai Poliției de Frontieră. Deocamdată, însă testarea masivă nu a avut loc din cauza că, până în prezent, cele 100 de mii de teste procurate din China nu au ajuns la Chișinău.

Spread the love

Check Also

Ucraina a exclus R. Moldova de pe lista statelor din „Zona Roșie”

Ucraina a exclus R. Moldova de pe lista statelor din „zona roșie”, țări cu risc …