Iurie Ciaika pleacă din funcția de procuror general al Federației Ruse | VIDEO Update

Vladimir Putin l-a demis pe Iurii Ciaika din funcţia de procuror general al Rusiei, post pe care îl deţinea de 14 ani, scrie presa rusă cu referire la un anunț oficial al Kremlinului. Ciaka ar fi fost transferat într-o altă funcție, însă nu s-a precizat despre ce este vorba. La solicitarea președintelui rus, Vladimir Putin, locul acestuia va fi preluat de actualul șef-adjunct al Comisiei de Anchetă a Rusiei, Igor Krasnov, cunoscut pentru gestionarea dosarului omorului politicianului rus, Boris Nemțov.

Conform constituției Rusiei, procurorul general este numit în funcție și eliberat din funcție de Consiliul Federației, iar candidatura pentru numirea în funcția de procuror general și o propunere de demitere a acestuia vine din partea președintelui. Astfel, demisia lui Chaika și numirea lui Krasnov ar putea fi votate pe 22 ianuarie, transmite RBK.

Amintim că Iurii Ciaika este tatăl omului de afaceri rus Igor Ciaika, care ar avea legături strânse cu familia președintelui Igor Dodon. În decembrie 2019, Igor Ciaika a devenit acționar majoritar al companiei „Media Invest Service”, despre care Rise Moldova scria că deține postul de televiziune Accent TV, afiliat Partidului Socialiștilor. Ciaika ar fi sponsorizat și fundația „Din Suflet” a primei doamne, Galina Dodon, în 2017, cu 70 de mii de euro.

Anterior, presa de la noi, citând portalul rus RBC, a mai scris că Igor Ciaika este partener de afaceri cu Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon, cei doi având mai multe businessuri în Rusia. În iulie 2019, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile „Archplay Development”, companie de construcții fondată de Igor Caika.

Întrebat dacă afacerile cu Ceaika îi aparțin fratelui său, șeful statului a spus că nu vrea să comenteze declarațiile care ar avea ”iz politic”

Spread the love

Check Also

Boris Johnson, spitalizat cu simptome „persistente” de coronavirus

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a fost internat în spital la 10 zile după ce …