Iurie Reniță: Petrecărețul de la Condrița își trage sub el un nou batalion militarizat, scopul căruia va fi protejarea exclusivă a lui în ajunul Prezidențialelor | VIDEO

Petrecărețul de la Condrița își trage sub el un nou batalion militarizat, scopul căruia va fi protejarea exclusivă a lui în ajunul prezedențialelor. Declarația aparține deputatului platformei DA Iurie Reniță și a fost făcută după ce șeful statului ar fi cerut împuterniciri nelimitate pentru Serviciul de Pază și Protecție de Stat, trecut în subordinea sa, anul trecut, după înțelegerile dintre socialiști și Blocul ACUM. Totodată, Reniță cere ca acest serviciu să revină din nou sub controlul Guvernului.

„După ce a stat mai mult timp în “pisociniță”, Dodon a prezentat Parlamentului un proiect de lege care să confere Serviciului de Pază și Protecție de Stat împuterniciri nelimitate. Practic, petrecărețul de la Condrița și Holercani își trage sub el un nou batalion militarizat, singurul scop al căruia va fi protejarea exclusivă a lui în toate circumstanțele, mai ales acum în ajunul alegerilor prezidențiale. Îl copiază sută la sută pe idolul său, Vladimir Putin.”, a scris deputatul PPDA Iurie Reniță pe o rețea de socializare.

Potrivit deputatului, șeful statului cere, printre altele, ca SPPS-ul să autorizeze utilizarea spațiului aerian de către aeronave fără pilot, să poată interveni independent pentru contracararea acțiunilor care ar pune în pericol viața persoanelor protejate, asigurarea. De asemenea, se solicită expres protecție pe un termen de patru ani pentru fostul șef de stat, câte un an pentru fostul președinte al Parlamentului și fostul premier, dacă aceștia au deținut funcțiile respective cel puțin un an. În consecință, Reniță, împreună cu deputatul Lilian Carp, cer modificarea legii, astfel încât SPPS-ul să revină în subordinea Guvernului, așa cum a fost până la înțelegerile care au avut loc, anul trecut, între majoritatea parlamentară PSRM și Blocul ACUM.

Reniță susține că noul Guvern profesionist, care speră să fie învestit cât mai curând, trebuie să-și înceapă activitatea, având în subordonare această structură. Contactat de noi, consilierul pe comunicare al premierului, Vitalie Dragancea, ne-a spus că Reniță ar trebui mai întâi să-și convingă colegii să voteze inițiativa și să nu recurgă la
o comunicare acidă dintre ramurele puterii.

Totodată, Iurie Reniță anunță că va prezenta și un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate să fie transferat în subordinea exclusivă a Parlamentului, reparând astfel, în opinia sa, o mare eroare politică, comisă de fosta guvernare PSRM-ACUM. Am încercat să obținem o reacție pe acest subiect și din partea Președinției, iar purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, ne-a declarat că nu comentează declarațiile opoziției, iar reprezentanții SPPS nu ne-au răspuns, deocamdată, la mesajele noastre.

Amintim că în vara anului trecut, SPPS a trecut în subordinea șefului statului, el având dreptul să decidă asupra acordării protecției demnitarilor de stat, inclusiv asupra pazei sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor de importanţă majoră, precum şi să numească conducerea Serviciului. SPPS asigură protecție funcționarilor de stat și membrilor familiilor lor, dar și oficialilor străini aflați pe teritoriul Moldovei.


Spread the love

Check Also

Mandatele celor 101 deputați noi aleși au fost recunoscute de către Curtea Constituțională | VIDEO

Pot trece la treabă. Mandatele celor 101 deputați noi aleși au fost recunoscute de către …