„La anul și la mulți, mulți ani!”. În satele raionului Orhei, tradițiile de Sfântul Vasile cel Mare sunt păstrate cu sfințenie | VIDEO

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe sfântul Vasile cel Mare. Potrivit tradiției, această zi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și marchează începutul noului an. În ajun, cete de urători au umblat din casă în casă pentru a le ura gospodarilor un an bogat şi paşnic. Obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sunt respectate și în municipiul Orhei, unde un grup de copii și adulți din satul Nicolăieuca au jucat căluțul, i-au urat și semănat pe orășeni.

Cu versurile bine învățate și cu mult entuziasm ceata de urători a venit din satul Neculăieuca pentru a-i ura pe cei din oraș, așa cum spune cartea, în ajun de Sfântul Vasile.

„Primiți urătorii? Aho, aho, surori și frați, dragi femei și scumpi bărbați, lăutari, actori, artiști, spectatori din lumea mare, ascultați a mea urare. Vă doresc doar sănătate, să vă meargă ca pe roate”.

„Lângă boi vă lăturați și cuvântul îmi ascultați. S-a sculat mai an bădica Trăian și a încălecat pe un cal învățat cu nume de Graur, cu șaua de aur, cu frâu de mătase cât vița de groasă. Ia mânați copii! Hăi, hăi”.

Ulterior, căluțul adus de cei din Neculăieuca a jucat în piața Vasile Lupu din Orhei cât l-au ținut picioarele.
„Îmi dați voie să jucăm calul?”.

„Îmi plac sărbătorile pentru că este atmosferă de iarnă și pleci cu colinda și faci bucurie oamenilor”.


Apoi locuitorii Orheiului au fost semănați, după vechiul obicei, cu grâu, porumb și semințe de floarea soarelui.

„Tari ca fierul, iuți ca oțelul. La anul și la mulți, mulți ani!”.

„În satul Neculăieuca avem colinzi frumoase și am venit să semănăm și oamenii din oraș”.


„Să fie sănătoși, să fie tari, să nu se lase bătuți”.

Impresionați de spectacolul și tradițiile ce caracterizează această sărbătoare, cei prezenți ne-au spus că doar așa obiceiurile vor fi păstrate peste ani.


„Ne bucură că sunt sărbătorile și poți ieși aici în piață să te plimbi și să asculți ceva”.

„Foarte frumos, ne aducem aminte de când eram și noi copii”.

Potrivit tradiţiei populare, în ziua sfântului Vasile nu este recomandat să arunci gunoiul din casă şi nici să dai cu mătura. Totodată, se consideră că vei avea noroc tot anul, dacă verşi un strop de vin pe masă sau dai de pomană unui om sărac.

Dacă ninge, anul ce urmează va fi îmbelșugat, iar dacă este senin și geros, vom avea parte de sănătate. Potrivit statisticilor, în Moldova, aproximativ 57 de mii de bărbați sunt botezați cu numele Vasile, iar 18 mii poartă prenumele Vasili. În rândul femeilor, cel mai popular nume este Vasilisa, pe care îl poartă peste patru mii de femei.

Spread the love

Check Also

Mai multe servicii ale „Moldovagaz” vor fi presate în regim online

„Moldovagaz” anunță că începând de luni, 24 ianuarie, Centrul relații cu consumatorii din capitală, situat …