Lecțiile la distanță rămân o adevărată provocare: Nici după un an de pandemie, copiii nu se pot adapta | VIDEO

Lecțiile la distanță rămân o adevărată provocare pentru elevi, profesori și părinți. Nici după un an de pandemie, copiii nu se pot adapta la acest regim. Deseori, platformele online nu merg, internetul frânează, iar elevii nu înțeleg ce spune profesorul. Părinții bat alarma și cer autorităților redeschiderea cât mai urgentă a școlilor. Ei spun că acest model de predare provoacă probleme de sănătate copiilor și vor avea consecințe grave pentru dezvoltarea fizică și intelectuală a lor.

Așa se desfășura una din lecțiile online pentru copii de clasa a treia, de la Liceul Teoretic „Hyperion” din Durlești.

SANDI MINCEV, elevă în clasa a-III-a: „Uneori, eu mă deconectez pentru că se pierde conexiunea, uneori se întâmplă că robotul vorbește. Uneori, când profesorul întreabă cât este 2+2+4, eu nu aud patru și nu spun corect rezultatul”.

Din acest motiv, Sandi spune că își dorește să revină la școală. Vrea să-și revadă colegii pe care practic nu-i mai ține minte.

SANDI MINCEV, elevă în clasa a-III-a: „E mai vesel când ești împreună cu colegii”.

Mama copilului spune că lecțiile online sunt o problemă și pentru elevi, dar și pentru părinți, pentru că nu toți au posibilitatea să procure dispozitive pentru a le asigura accesul la ore.

GALINA MINCEV, părinte: „Mai des se întâmplă să lucrăm cu telefonul, care este un dispozitiv foarte mic și din cauza aceast, de anul trecut și până în prezent a slăbit vederea copilului. Am fost la medic. Fetița îmi spunea că ba vede negru în fața ochilor, ba vede prost de departe”.

Și Victoria Rusnac, care are trei copii școlari spune că lecțiile online sunt o adevărată provocare pentru familia lor. Cele mai mari probleme le are cu fiica mai mică, care este în clasa întâi, dar și calitatea studiilor elevilor din clasele mai mari lasă de dorit

VICTORIA RUSNAC, părinte: „Azi am fost la Bălți, ieri am fost la Căușeni, îl port cu mine zilnic la lucru. Ea nu poate să participe zilnic la lecțiile online pentru că eu trebuie să lucrez. Nu pot să stau acasă și nici să o las singură. Întâlnesc greutăți și copii mai mari. Fiica mea de clasa a-VII-a era una dintre cele mai bune la matematică, iar acum ea a scăzut și la note și la capacități”.

Pentru că situația scapă de sub control, Asociația Obștească ”Părinți Solidari” au cerut miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, redeschiderea școlilor. Ei susțin că autoritățile nu luptă cu pandemia, dar contra copiilor și contra educației.

ALA REVENCO, directorul executiv al AO „Părinții Solidari”: „La momentul actual, un părinte poate merge cu copilul său la magazin, la piață, la sala de sport și chiar poate să se împărtășească, dar cea mai mare restricție pentru copii este că nu pot merge la școală, acolo unde se păstrează și distanța, unde se dezinfectează”.

Iar psihologii bat alarma și susțin că învățământul online va avea consecințe grave pentru dezvoltarea copiilor. Reprezentanții ministerului Educației ne-au declarat că vor reveni mai târziu cu o reacție la declarațiile părinților.

Între timp, elevii unor școli din capitală au totuși șanse să revină în sălile de clasă încă până la încheierea anului școlar, în condițiile în care rata de vaccinare în rândul pedagogilor din școlile din municipiu este de aproape 40 la sută, iar în unele instituții private, aceasta ajunge chiar la 97%, a anunțat primarul capitalei.

Pentru studii la distanță se pronunță șeful statului. Maia Sandu a declarat recent la un post privat de televiziune că, deși eficiența învățământului online este scăzută, deocamdată “trebuie să mai rezistăm la aceste măsuri”.

Precizăm că miercuri Ministerul Educației a început repartizarea în teritoriu a primelor laptopuri din totalul de 10 000 care vor fi achiziționate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, destinat susținerii elevilor din țară pentru a putea continua studiile în regim online.

Potrivit ultimelor date oficiale, aproape 9500 de elevi din clasele V-XII au nevoie de un calculator pentru a se conecta la lecțiile desfășurate online.

Spread the love

Check Also

Un tânăr cu Volkswagen a pus la pământ un gard și un copac, la Dubăsari | FOTO

Un tânăr a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasa a fost …