Locuitorii capitalei, care consumă apă potabilă din râul Nistru, sunt in pericol. Consilier municipal al PP „ȘOR” a tras alarma și a oferit o soluție | VIDEO

Consumul apei de calitate proastă poate provoca diferite boli, dar în special afecțiuni ale intestinului. Un astfel de pericol îi paște și pe locuitorii capitalei, care consumă apă potabilă din râul Nistru și în care non-stop se revarsă mii de metri cubi de ape reziduale din orașul Soroca. Alarma a fost trasă de către un consilier municipal al Partidului „ȘOR” la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Alesul local și-a îndemnat colegii să inițieze o sesizare în adresa guvernului prin care să ceară, în mod de urgență, construirea unei stații de epurare a apelor uzate în municipiul Soroca.

Peste trei mii de metri cubi de apă reziduală din canalizarea orașului Soroca se scurg pe zi direct în Nistru. Acest lucru se întâmplă de ani buni, iar asta ar putea declanșa o catastrofă ecologică pentru capitală. Acest subiect a fost adus în atenție la ședința Consiliului Municipal Chișinău, de către consilierul Partidului „ȘOR”, Valerii Klimenko.

VALERII KLIMENKO, consilier municipal Partidul „ȘOR”: „Această apă otrăvită trece prin zeci de localități ale țării, inclusiv în zona de agrement de la Vadul lui Vodă. Lichidul este consumat de către locuitorii Capitalei. Am observat că în Chișinău, unde calitatea apei este din ce în ce mai rea, crește numărul persoanelor infectate, mai ales în rândul copiilor”.

Klimenko a venit cu o inițiativă în care propune ca primarul capitalei Ion Ceban să pregătească o adresare comună a Consiliului Municipal și al administrației orășănești către autoritățile centrale, prin care să ceară construirea în regim de urgență în municipiul Soroca a unei stații moderne de epurare a apei.

SERGHEI BURGUDJI, consilier municipal partidul „ȘOR”: „În proiectul bugetului pentru anul viitor să fie identificate resurse financiare pentru edificarea unui complex de epurare în orașul Soroca. Aceasta va rezolva concomitent mai multe probleme. Va crește nivelul calității apei potabile, iar în al doilea rând, va scădea numărul persoanelor infectate, copii și pensionari. Așa cum o mare parte dintre locuitori nu are posibilitatea de a procura apă  filtratăsau îmbuteliată”.

Potrivit primarului orașului Soroca, Liliana Pilipețchi, calculele au fost făcute demult, iar pentru construcția unui complex de epurare este necesar un buget de aproximativ 11 milioane de euro. Mai mult, a fost identificat spațiul unde uzina ar putea fi construită. Dar totul este doar pe hârtie.


LILIANA PILIPEȚCHI, primarul municipiului Soroca: „Aceasta problemă există de zeci de ani. Utilajul de epurare a apelor reziduale a fost defectat cu mai bine de 20 de ani în urmă. Noi sperăm că în Soroca va apărea în viitorul apropiat o stație de epurare, pentru că suferă însăși Nistrul”.

Fracțiunea Partidului „ȘOR” și-a îndemnat colegii consilieri să susțină inițiativa, iar apoi să examineze situația la o ședință ulterioară pentru ca banii să fie identificați și alocați cât mai repede. Această investiție ar duce la eliminarea pericolului legat de o eventuală catastrofă ecologică nu doar în municipiului Chișinău, dar la nivel de țară.


Spread the love

Check Also

Avertisment de la șeful Gazprom: Prețul gazelor în Europa ar putea crește și mai mult

Moscova, suspectată de multe ori că profită de dependența europenilor de gazele rusești și face …