Lupta cu ambrozia, la o nouă etapă | VIDEO

În ultima perioadă, inamicul numărul unu pentru alergici este considerată ambrozia – o plantă obișnuită, dar destul de periculoasă. Aceasta crește, preponderent, pe terenurile abandonate. Deși autoritățile, an de an, anunță campanii de combatere a ambroziei, în majoritatea localităților din republică nu se întreprind măsurile fitosanitare necesare.

Acțiunile de nimicire a buruienii se desfășoară în perioada iulie-septembrie, când ambrozia înflorește. De regulă, acestea se limitează doar la cosirea ei pe terenurile amplasate în raza localităților. Administrația raionului Orhei a hotărât să meargă mai departe. În cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale, s-a decis să fie extins teritoriului de luptă contra ambroziei.

„Vor acorda atenție sporită locurilor de joacă de pe teritoriul școlilor și grădinițelor, dar și terenurilor adiacente. O vom face, în primul rând, pentru a proteja sănătatea copiilor.”

Potrivit experților, ambrozia crește și se dezvoltă pe marginea drumului și pe terenurile lăsate pârloagă. Anume acestea vor fi prelucrate în mod special.

RAFAIL ȘIHLEAROV specialist, Centrul de Sănătate Publică Orhei:

„Ne aflăm pe un teren pustiu, în preajmă nu sunt amplasate nici școli, nici grădinițe și nici alte instituții. S-ar părea că aici ambrozia nu pune în pericol sănătatea cuiva. Însă, am greși amarnic, dacă vom crede așa. Asta pentru că particulele de polen ale acestei plante sunt minuscule și vântul le poartă la distanțe de zeci de kilometri. Am solicitat autorităților locale ca toate structurile abilitate să fie angajate în combaterea ambroziei, pentru ca problema să fie, în sfârșit, soluționată.”

Astfel, se vor forma grupuri de lucru, din componența cărora vor face parte reprezentanți de la ANSA, specialiști de la Centrul de sănătate publică, polițiști și ecologi. Aceștia vor merge și vor verifica terenurile abandonate din toate localitățile raionului.

ȘTEFAN MIHALAȘ , director Inspecţia pentru Protecţia Mediului Orhei:

„Această buruiană, după cum știți, a apărut la noi în republică acum 5-6 ani. Este un lucru nou. Este o plantă foarte toxică, foarte periculoasă pentru sănătatea omului. Ar trebui ca fiecare cetățean s-o cunoască și s-o lichidăm. Noi cu toții împreună vom reuși să lichidăm această buruiană, această problemă mare.”

Responsabili de campania pentru combaterea ambroziei sunt specialiștii de la Centrul de sănătate publică și Departamentul pentru protecția mediului. La sfârșitul lunii, după colectarea și evaluarea tuturor datelor, se va lua o decizie cu privire la începerea lucrărilor pentru nimicirea și preîntâmpinarea răspândirii acesteia.

Spread the love

Check Also

Încă trei persoane au decedat de COVID-19, în ultimele 24 de ore, iar 126 de persoane au fost externate

În ultima zi a lunii mai, autoritățile anunță încă trei decese din cauza COVID-19. Este …