Protest împotriva creșterii TVA pentru sectorul HoReCa | VIDEO Update

Un protest inedit a avut loc astăzi la Chișinău. Mai multe localuri din oraș și-au sistat activitatea pentru 30 de minute, în semn de protest împotriva ridicării cotei TVA pentru sectorul HoReCa.

În intervalul de timp 10:00 -10:30 mai multe localuri din Chișinău și-au sistat activitatea, astfel protestând împotriva dublării cotei TVA. Angajații sectorului HoReCa se arată îngrijorați de faptul că această creștere a impozitului va duce la creșterea prețurilor și la micșorarea bacșișului, dar și a salariilor sau se poate solda chiar și cu pierderea locului de muncă.

„Vor scădea salariile, cred – un lucru foarte rău. În acest domeniu, în această companie am început de la cea mai mică funcție, am început să-mi creez un viitor aici, am ajuns până la funcția de administrator și nu vreau să îmi pară rău pentru acești ani și să fiu nevoit să plec peste hotare.”

„Da, este un factor principal. Depinde foarte mult de preț.”

Patronul unuia dintre localuri spune că vrea să lucreze acasă, dar creșterea cotei TVA de la 10 procente la 20 ar însemna pentru el reducerea personalului și majorarea prețurilor la produse, pentru alții, proprietari de bussiness mic și mijlociu, asta ar putea duce la faliment.

DUMITRU CEBOTĂRESCU, patron de local:

„Noi vrem viitor acasă, vrem să lucrăm și să trăim acasă în Moldova, asta e ceea ce dorim noi. Orice ridicare de prețuri duce la scădere de vânzări, scăderea de vânzări duce la mișorarea salariilor, asta, respectiv, poate duce la falimentare.”

ANETA ZASAVIȚCHI, președinte asociația MAR:

„Frica noastră cea mai mare este ca să nu se întoarcă acest sector într-o activitate tenebră pentru a putea supravețui de facto. Frica noastră este că povara fiscală va fi atât de grea că nu o să ne mai permitem să menținem întreg personalul la serviciu, cea ce presupune că unele persoane ar putea rămâne fără lucru.”

Pe una dintre rețelele de socializare, Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a scris:

„Dreptul de a protesta este esențial într-o democrație. Înțeleg nemulțumirea celor din sectorul HoReCa care lucrează pe alb și care nu reușesc să concureze cu cei care ascund o parte din plăți. Voi face tot posibilul să creăm mai multă concurență loială și să îi aducem pe cei din economia tenebră la lumină. Noi lucrăm deja asupra unei serii de măsuri care să încurajeze lucrul pe alb – de la loter cu bonuri fiscale la controale intensive acolo unde au loc marile evaziuni fiscale.”

Mâine, în fața Parlamentului va avea loc un protest împotriva majorării TVA-ului pentru sectorul HoReCa.

La data de 9 august, la Guvern s-au votat mai multe modificări fiscale, printre care şi dublarea taxei TVA pentru domeniul HoReCa. Aminitim că fostul guvern, în octombrie 2018 a micșorat cota TVA până la 10 la sută, iar noua conducere a propus ca taxa să revină la valoarea de 20 la sută.

Spread the love

Check Also

Ședință cu scântei la CMC: Unul dintre consilieri a cerut vot de neîncredere pentru primarul capitalei | VIDEO

Şedinţă cu scântei la Consiliul Municipal Chişinău. Liberalul Ion Cebanu a cerut vot de neîncredere …