Mai mulți bani în „buzunarul” statului. Motivul ar fi scumpirile din ultima perioadă

Ministerul Finanțelor estimează că la sfârșitul anului 2021 încasările din TVA vor crește cu 767,8 mil. de lei. Acest lucru se datorează majorării importurilor, dar și a scumpirilor care au avut loc în ultima perioadă, scrie realitatea.md.

Doar în zece luni, finanțele spun că TVA încasat de la vamă a fost de 21,4 miliarde de lei, iar la FISC încasările s-au majorat cu 15%.

În cadrul Comisiei economie buget și finanțe, reprezentanții Ministerului Finanțelor susțin că urmare a majorării încasărilor din TVA, 421,7 mil. de lei au fost alocate politicilor în domeniul social și 201 mil. de lei au fost direcționați pentru compensarea facturilor la gaz și căldură pentru luna decembrie.

Totodată, pentru ajutorul familiilor social-vulnerabile în perioada rece a anului a fost majorată suma la 700 mil. de lei de la 500 mil. de lei.

Totodată, Ministerul Finanțelor planifică până la sfârșitul anului intrarea primei tranșe de 78,3 mil. USD din acordul cu FMI. În context, finanțele susțin că datoria externă este preconizată să se majoreze cu 1,4 miliarde de lei și va constitui 85,4 miliarde de lei cu o pondere de 36,7% din PIB.

Pentru sfârșitul anului 2021 sunt planificate venituri în sumă de 45,8 miliarde de lei și cheltuieli 57,6 miliarde de lei. Deficitul bugetar va fi de 11,7 miliarde de lei.


Spread the love

Check Also

Povestea distrugerii: Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este în prag de ruinare, după ce a fost dată în concesiune unui agent economic | VIDEO

Cândva profitabilă și cu venituri consistente în bugetul local, astăzi, Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este …