Maia Sandu vrea să modifice legea, ca să poată alege singură candidații la funcția de Procuror General | VIDEO

Guvernul Maiei Sandu modifică din nou Legea Procuraturii. Astfel, Guvernul a decis să își asume răspundere în fața Parlamentului, iar conform noilor modificări, prim-ministrul va selecta doi candidați la funcția de procuror general pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procurorilor. Ulterior, CSP va înainta președintelui țării spre numire un singur candidat.

Astfel, prim-ministrul va selecta cei doi candidați cu sau fără ajutorul unei Comisii.

OLESEA STAMATE, ministrul Justiției: Astfel, se propune ca prim-ministrul să fie cel care va înainta lista scurtă de candidați la funcția de procuror general către CSP, iar la determinarea listei scurte trebuie să se țină cont de pregătirea și abilitățile profesionale de integritate și de alte calități profesionale ale persoanelor.

OLESEA STAMATE, ministrul Justiției: Acesta poate fi revocat la solicitarea fie a președintelui, fie a ministrului Justiției în baza unui raport de evaluare instituit de către o comisie la Ministerul Justiției.

După prezentarea proiectului de lege, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că își asumă răspunderea politică pentru identificarea unor candidați la funcția de procuror general în care să aibă încredere maximă că vor lucra pentru oameni.

MAIA SANDU, prim-ministru: Vă rog să susțineți această lege pe care o propunem astăzi și să pășim siguri înainte, știind că facem ceea ce trebuie să facem. Eu sunt gata să-mi asum această răspundere politică pentru a identifica lista candidaților la funcția de procuror general, care să fie înaintată CSP-ului. Candidați în care să am încredere, în care să avem încredere că sunt oameni onești care vor lucra doar pentru cetățeni, în conformitate cu legea.

Deși urma să primească încă luni lista scurtă a candidaților preselectați la funcția de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor nu a primit nici până astăzi rezultatele Comisiei de preselecție de la Ministerul Justiției. La fel, CSP nu a primit nici ordinul ministrului Olesea Stamate, care ar anula oridnul privind rezultatele concursului. Cel puțin asta declară președinta CSP, Angela Motuzoc.

ANGELA MOTUZOC, președinte CSP: Urma să avem la ziua de luni actele, lista candidaților și dosarele, nu le-am văzut nici până în prezent. Nu au fost înregistrate la aparatul Consiliului.

Cu toate acestea, Motuzoc a menționat că „Consiliul se va conforma rigorilor legale”.

ANGELA MOTUZOC, președinte CSP: Este un concurs în derulare. Consiliul se va conforma rigorilor legale. Urmează ca Consiliul să se expună într-o ședință ordinară asupra acestui subiect. 

Precizăm că, după ședința de Guvern, premierul Maia Sandu a declarat că deocamdată nu are lista candidaţilor la funcţia de Procuror General.

De asemenea, ea susține că va examina candidaturile, însă lista pe care o va transmite CSP-ului nu se va limita doar la persoanele care au participat la concursul organizat anterior.

Spread the love

Check Also

Cele mai afectate țări din lume de COVID-19, la capitolul mortalitate. Ce loc ocupă Moldova

Numărul deceselor cauzate de noul tip de coronavirus se apropie de 350 de mii în …