Medic patomorfolog: Dacă s-ar permite autopsia pacienților decedați de COVID-19, s-ar depista noi tratamente mult mai eficiente împotriva infecției | VIDEO

Efectuarea autopsiei celor decedați de Covid-19, procedură care rămâne interzisă, ar permite depistarea tratamentelor eficiente împotriva infecției. O spun unii medici, potrivit cărora și una dintre măsurile aplicate în cazurile extrem de grave este nu doar greșită, ci și ineficientă. Vorbim despre procesul de intubare, care nu ar fi o soluție, pentru că plămânii acestor pacienți ar fi cornificați, motiv pentru care, oxigenul, pur și simplu, nu poate pătrunde în organism.

Zilnic, la morga din Ungheni sunt aduși cel puțin trei oameni care s-au stins din cauza noului coronavirus. Certificatele de deces sunt completate aici, însă informația vine tot din Secția Covid și nu poate fi schimbată, pentru că autopsia acestor pacienți este interzisă. Există și un ordin al Ministerului Sănătății în acest sens, spune medicul din Ungheni, Roman Ungureanu. Acesta susține însă că efectuarea procedurii ar permite modificarea radicală a protocolului de tratament pentru bolnavi.

ROMAN UNGUREAN medic patomorfolog: „Consider că dacă pacienții decedați de Covid 19 erau să fie autopsiați, era să fie mai ușor găsită soluționarea problemei cu tratamentul. Era să fie vazută cum se manifestă clinica la Covid19 și desigur posibil că era să fie aplicat alt protocol de tratament”.

Medicul a înțeles acest lucru după ce a făcut autopsia a șapte persoane, care se aflase în stare de gravă după infectarea cu Covid, dar au reușit să se trateze. Ulterior, acestea au trecut prin proceduri de reabilitare, dar după un timp, oricum, au murit.

ROMAN UNGUREAN medic patomorfolog: „S-a făcut autopsia la 7 pacienți care au suportat covidul însă erau la reabilitare, organul țintă sunt plămânii unde au loc niște procese patologice, înlocuirea țesutului alviolar cu țesut conjunctiv, cornificarea plămânilor. Cât oxigen, la care CPAP nu ar sta pacientul, în reanimare sau unde n-ar fi, cu orice flux nu ar merge oxigenul, nu este efectiv pentru că nu are unde se depozita. Plămânii sunt analogi ficatului”.

De aici și concluzia doctorului că intubarea persoanelor aflate în stare gravă este ineficientă. Am încercat să obținem un comentariu de la Ministerul Sănătății cu referire la afirmațiile medicului Roman Ungurean, dar nici ministrul Sănătății, Ala Nemerenco și nici ofițerul de presă Diana Blanaru și nici secretarii de stat nu ne-au răspuns la telefon. Reamintim că rata vaccinării în țara noastră împotriva coronavirusului este de doar 19%, iar numărul deceselor în urma complicațiilor de Covid-19 a ajuns la 7.048.


Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …