Micuții de la grădinița din satul Isacova, raionul Orhei, vor fi alimentați ca la restaurant | VIDEO

Micuții de la grădinița din satul Isacova, raionul Orhei, vor fi alimentați curând ca la restaurant. Decizia de a implementa serviciul de catering într-o nouă localitate din raion a fost luată din cauza problemelor apărute în blocul alimentar al instituției preșcolare. De remarcat că Orheiul este singurul oraș din Republica Moldova în care, la inițiativa fostului primar, Ilan Șor, a fost introdus un nou sistem de control și alimentare în grădinițe, care funcționează cu succes. Inițiativa are drept scop alimentarea corectă a copiilor și consolidarea controlului calității produselor consumate de micuți.

Micuța Milena cunoaște toate culorile, însă să vorbească despre bucatele preferate se sfiește, chiar și în prezența mamei. Problema privind alimentația în grădinița pe care o frecventează copilul de 4 ani este mai actuală ca niciodată. În blocul alimentar lipsește tehnica necesară, inclusiv cea de păstrare a produselor alimentare, ceea ce înseamnă că alimentația copiilor este în mare pericol. Pentru a rezolva problema, administrația instituției s-a adresat direct la primarul nou ales.

STANISLAV CVASNÎI, primarul satului Isacova, raionul Orhei: Am fost sesizat și de conducătorul grădiniței că avem probleme la nivel de depozit a alimentelor. Că aici, să zic așa, se prepară pe loc bucatele care se prestează copiilor în grădiniță. Și avem la nivel de bucătărie, tot careva problem e, sesizări din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Ulterior, s-a decis ca în grădinița din Isacova, pe modelul municipiului Orhei, să fie implementat sistemul catering, iar copiii să fie alimentați pe model de restaurant. Astfel, bucatele vor fi pregătite la un combinat special, care corespunde tuturor cerințelor, iar mâncarea este preparată la cel mai înalt nivel. Părinții din Isacova au apreciat nespus de mult inițiativa primarului.

NATALIA DODON, părinte: Eu consider că ar fi foarte bine. Și părinții sunt de acord și vrem să vedem ce o să fie mai departe. În meniul pe care îl avem acuma de la grădiniță și care o să ni-l propune de la Orhei, o să fie și pârjoală de carne de vită, care acuma la noi în meniu nu este, dar Orheiul o să ni-l aducă. O să fie fructe proaspete, o să fie supe de legume care sunt preparate la abur. Mâncarea o să fie foarte bună.

Directoarea instituției preșcolare susține că în urma implementării noului sistem de alimentație, meniul va fi mai diversificat.

IRINA OCHINCĂ, director grădinița din satul Isacova, raionul Orhei: În meniurile propuse astăzi sunt incluse lactate în fiecare zi, ceea ce la noi doar două zile în săptămână se alimentau copiii. O să avem în catering supe – creme, pe care noi nu deținem utilajul necesar pentru a prepara aceste supe. Sunt multe copturi, pe care copiii o să le aibă în fiecare zi pe masă, ceea ce la noi… din copturi preparam doar plăcinta cu brânză, budinca și gogoși.

În premieră pentru Moldova, sistemul de tip catering în grădinițe a fost implementat în Orhei, iar inițiativa îi aparține fostului primar de Orhei, deputatul Ilan Șor. Bucatele sunt preparate la un combinat special, iar produsele sunt de cea mai bună calitate.

Spread the love

Check Also

27 de ani de la introducerea monedei naționale a Republicii Moldova

Astăzi, se împlinesc 27 de ani de la introducerea monedei naţionale a Republicii Moldova. Începând …