Ministrul Infrastructurii în urma întâlnirilor de la Sankt Petersburg: Gazul va fi, dar nu se știe la ce preț. Negocierile vor începe abia în această săptămână | VIDEO

Discuțiile de la Sankt Petersburg în privința prețului la gazele naturale au eșuat. Ministrul infrastructurii Andrei Spînu nu a reușit să aibă o întrevedere cu directorul general „Gazprom”, deși anunța anterior că merge în Rusia pentru a se vedea cu Alexei Miller. Moldova își dorește să procure gaze la prețul de peste 200 de dolari mia de metri cubi, așa cum prevede contractul vechi, asta deși în prezent noi plătim deja 790 de dolari. Potrivit oficialului, negocierile vor începe abia în această săptămână. Totuși, Spînu dă asigurări că nu există motive pentru îngrijorare în privința volumului de gaze livrate, asta chiar dacă furnizorii au cerut să se facă economii și să reducem consumul de gaze și energie.

La Sankt Petersburg ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale s-a întîlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele Comitetului de managament Gazprom, dar nu și cu directorul general al întreprinderii Alexei Miller, așa cum anunța înainte de plecare Andrei Spînu.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare. Eu am știut înainte ca să ajung acolo că nu voi putea să am discuția cu domnul Miller, din motive obiective și, vă rog frumos să nu insistați pe aceasă întrebare pentru că nu ar fi corect față de partea din gazprom”.

Ministrul dă asigurări că țara noastră nu trebuie să-și facă griji pentru livrările de gaze naturale și energie electrică, asta chiar dacă săptămâna trecută furnizorii au cerut consumatorilor să economisească gazele naturale și curentul, și să treacă la combustibil alternativ.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „M-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla și nu ne vom confrunta cu o situație de criză”.

Potrivit lui Spînu, părțile au discutat despre implementarea Pachetului Energetic 3 și despre datoriile existente între Moldovagaz și Gazprom. Iar, din această săptămână, vor începe negocierile privind semnarea unui contract de livrarea a gazelor pe termen lung pentru Moldova.


Totodată, oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi unul nejustificat și nerealist pentru Moldova.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Am solictat să extindem contractul la condițiile vechi, la nivelul anului trecut sau al celui curent, iar în paralel să extindem discuțiile asupra agendei comune”.

Potrivit ministrului contractul vechi prevede 214 dolari pentru mia de metri cubi pentru perioada octombrie decembrie, și 280 de dolari după anul nou. Și, deși spune că nu există motiv de îngrijorare, totuși autoritățile se pregătesc să treacă la combustibilul de alternativă, dar și să reducă consumul de gaze, în caz de necesitate. În ceea ce privește diminuarea volumului de furnizare a energiei electrice de către centrala de la Cuciurgan, Spînu spune că:


ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Pentru moment, cantitatățile de curent livrat de această sursă acoperă în întregime consumul țării și nu există niciun risc”.

Totodată, Spînu susține că Executivul va oferi ajutor pentru consumatorii casnici și pentru industriile care ar putea fi afectate cel mai mult. Potrivit calculelor ministrului, în total, de suport au nevoie peste 600 de mii de gospodării din țară, doar că nu toți vor beneficia de acest ajutor în mod egal.


ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Noi nu susținem ca toată lumea să primescă ajutor sau compensații egale. Vom veni cu un suport diferențiat, în funcție de consum. Cei mai vulnerabili au nevoie de ajutor mai mare și noi așa vom face”.

Totuși, ministrul nu a putut spune care va fi mărimea ajutorului financiar compensat de către guvern, asta pentru că nu se știe la ce preț Moldova va cumpăra gazele naturale, spune Spînu. Săptămâna trecută, ministrul infrastructurii a participat la Forumul Internațional al Gazelor din Sankt Petersburg unde a avut discuții cu reprezentanții de la „Gazprom”, dar fără succes.

Din luna octombrie Moldova cumpără gaze naturale din Rusia la prețul de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. La început de octombrie, autoritățile au anunțat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este funcțional, fapt care va oferi Moldovei acces la piața energetică europeană.

Spînu a preciza însă că aceasta magistrală este una de transport, iar până la asta este nevoie de a cumpăra cantitățile de gaze necesare fie din România, Ucraina, Rusia sau țările UE. Anterior, Spînu a precizat că livrarea gazelor din România, prin această conductă, nu presupune și un preț mai mic.

Prețul gazelor naturale pentru Europa, la bursa londoneză, a atins un nou maxim istoric, depășind 1700 de dolari pentru o mie de metri cubi, miercuri, 6 octombrie.

Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …