Modificare a Legii Bugetului, votată în lectură finală. Mai multe alocații pentru agricultori, respinse | VIDEO

Cu scandal și replici tăioase, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat a fost adoptat în lectură finală cu 59 de voturi ale deputaților. Opoziția a acuzat guvernarea că amendamentele propuse, care, în mare parte, țineau de alocarea unor sume mai mari pentru agricultură, au fost respinse atât de Guvern, cât și de majoritatea parlamentară.

Disputele au început în plen după ce amendamentul deputatului Platformei DA Alexandru Slusari, prin care a propus redirecționarea a 400 de milioane de lei spre Fondul de Subvenționare în Agricultură, a fost respins.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: Insist să fie supus votului acest amendament. La moment, pentru agricultură acești bani sunt stringenți.

Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a explicat că propunerea nu a fost susținută de Guvern și este neconstituțională.

ION CREANGĂ, șeful Direcției Juridice: Toate amendamentele care atrag cheltuieli financiare trebuie să fie aprobate obligatoriu de Guvern.

În replică, deputații din opoziție au declarat că majoritatea PSRM-PDM a promovat doar amendamentele sale, iar rectificarea bugetului a fost făcută selectiv și pe criterii politice.

MARIA CIOBANU, deputat Platforma DA: Și dumneavoastră ați fost în opoziție și multe amendate nu aveau avizul Guvernului și erau votate de Parlament, apoi Guvernul găsea bani.

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului: Nu țin minte asemenea.

CORNELIU FURCULIȚĂ, deputat PSRM: Dacă la amendament există aviz negativ al Guvernului, el deja nu se mai supune votului.

SERGIU SÎRBU, deputat „Pro Moldova”: Este inacceptabil să nu supuneți votului regulamentar un amendament. Va fi un grav abuz și pentru acest abuz cineva o dată va trebui să răspundă.

După mai multe dezbateri, amendamentul propus de Alexandru Slusari a fost, totuși, supus votului, însă nu a întrunit numărul necesar pentru a fi acceptat. Opoziția susține că majoritatea parlamentară a respins și alte amendamente propuse la acest proiect prin care s-au cerut bani pentru reparația grădinițelor, terenurilor de sport, dar și alte proiecte sociale. Astfel, veniturile bugetului de stat au fost reduse cu 649,5 milioane de lei până la nivelul de 37,2 miliarde de lei. Cheltuielile vor fi diminuate cu 1,8 miliarde de lei – până la 53,2 miliarde, a explicat ministrul Finanțelor în ședința de joi, când a prezentat proiectul.

SERGIU PUȘCUȚA, ministrul Finanțelor: Acest proiect de rectificare a bugetului pe anul 2020 a fost elaborat în concordanță cu specialiștii din cadrul FMI și este agreat cu acești specialiști în contextul negocierii noului program de reforme economice pentru R.M. 

În plină pandemie de coronavirus, bugetul prevăzut pentru sistemul de sănătate a fost redus cu 500 de milioane de lei. Amintim că în acest an, bugetul de stat este rectificat pentru a treia oara. În cadrul aceleiași ședințe, cu susținerea a 89 de deputați, legislativul a votat, în două lecturi, proiectele de lege privind modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

Spread the love

Check Also

Agricultorii mai au o zi la dispoziție pentru a solicita compensarea pierderilor | VIDEO

Producătorii agricoli care au fost afectați de secetă și grindină, mai au timp până mâine …