Moldova a intrat într-o nouă criză a gazelor. Andrei Spînu: „Moldovagaz” nu a găsit deocamdată o soluție pentru a achita datoria față de „Gazprom” | VIDEO

”Moldovagaz” nu a găsit deocamdată o soluție pentru a achita datoria față de Gazprom, însă Guvernul poartă discuții cu reprezentanții concernului rus pentru a rezolva această problemă. O spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce ieri, Gazprom a avertizat Moldova cu sistarea furnizarii combustibilului în decurs de 48 de ore, în cazul neachitării restanței conform termenului stabilit în noul contract.

Pe pagina sa de Facebook, Spînu a scris că datoria către Gazprom este de peste 74 de milioane de dolari și s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD pentru mia de metri cubi, iar tariful aplicat pentru acestă perioadă nu a acoperit diferența.

 ”Până la acest moment, ”Moldovagaz” nu a găsit o soluție comercială ca să stingă datoria. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, ”Moldovagaz” este obligată să achite integral consumul de gaz pentru ”Gazprom””, scrie Spînu.

Reacția lui Spînu vine după ce ”Gazprom” a avertizat că în cazul nelichidării restanței, furnizarea gazului către Moldova va fi încetată în decurs de 48 de ore.

SERGHEI KUPRIANOV, reprezentantul oficial al ”Gazprom”: „Plata nu a fost făcută. În legătură cu acest fapt, Gazprom a anunțat partea moldovenească că peste 48 de ore furnizarea gazului în Moldova va fi sistată”.

Contactat de TV6 pentru o reacție, președintele Consiliului de Administrare al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban nu a putut nici să ne confirme și nici să infirme riscul că țara noastră să rămână fără combustibil.


VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrare Moldovagaz: „Suntem în discuții de a soluționa problema cu Guvernul, altceva nu pot să vă spun. Mai mult nu am ce comenta”.

Dar, într-un comunicat de presă, instituția anunță că obligațiile financiare nu au fost onorate la timp din cauza că, în octombrie curent, ”Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți, ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale.
Luni, la emisiunea ”Moldova Zi de Zi”, de la postul nostru de televiziune, politologul Ian Lisnevschi a declarat că, vinovat de această situație este guvernarea, care a început prea târziu negozierile cu ”Gazprom”.

IAN LISNEVSCHI, politolog: „În țările europene s-a știut vara că vine iarna și că va fi greu, de aceea au purtat convorbiri cu Federația Rusă. În Republica Moldova, noi ne-am trezit în luna septembrie, când expiră contractul și ne-am gândit că vine iarna”.


Anterior, atât președintele Sandu, cât și reprezentanții Guvernului au declarat că nu se vor implica în procesul de negociere a unui nou contract de achiziție a gazului de la ”Gazprom”, menționând că discuțiile sunt o prerogativă a companiei ”Moldovagaz”.

Totuși, în data de 29 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că țara noastră a încheiat un nou contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus, pe o perioadă de cinci ani, la un preț la un preț de 450 de dolari per mia de metri cubi.


Din 1 noiembrie acesta a fost majorat, astfel că cetățenii achită pentru un metru cub de gaze consumat 11 lei și 8 bani, față de 4 lei și 30 de bani, cât plăteau până acum.

Executivul a anunțat că va compensa diferența de tarif, dar numai pentru cei care utilizează  un volum de până la 150 de metri cubi.

Spread the love

Check Also

„Gazprom” nu va sista livrarea gazelor către R.Moldova. A acceptat noul termen de achitare a datoriei

R.Moldova s-a adresat către Gazprom cu o solicitare de a nu sista livrarea gazelor naturale, …