Moldova comemorează eroii căzuţi în războiul de la Nistru din 1992. Cu ce mesaje au venit oficialii | VIDEO

Cu ocazia celor 29 de ani de la izbucnirea conflictului armat de pe Nistru, astăzi, au fost comemorați eroii care nu s-au mai întors acasă, dar și a fost adus un omagiu celor care au luptat pentru integritatea țării. Depuneri de flori au avut loc și în municipiul Orhei, iar veteranii prezenți la eveniment și-au amintit de clipele de groază prin care au trecut.

De Ziua Memoriei și a Recunoștinței, cei căzuți în conflictul armat de pe Nistru au fost comemorați în întrega țară. La monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” au venit mai mulți veterani, militari și oficiali care au depus flori. La eveniment au fost prezenți președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, dar și mai mulți deputați. Cei 29 de ani de la declanșarea confictului armat de pe Nistru au fost marcați și în municipiul Orhei.

La aproape trei decenii de la conflict armat de pe Nistru, mai mulți veterani din Orhei ne-au povestit cu durere despre momentele prin care au trecut atunci, când fiind la început de viață au fost nevoiți să ia arma în mână și să-și apere Patria.

ALEXANDRU ZBÎRNEA, președintele veteranilor de război din Orhei: „Aici, în colțul acesta sunt eu, (musca) aveam o lună după ce am venit acolo. Acesta este un prieten de-al meu Mihai din satul Brănești. De atunci nici nu l-am văzut și am fost la Brănești de multe ori să îl caut, dar nu îl găsesc. (musca) Când privesc așa fotografii îmi aduc aminte de împușcături, băieții răniți și mă doare sufletul”.

ANDREI CALCEA, veteran: „Cel mai groaznic moment a fost în seara zilei de 22 iunie 1992, când între orele 19 și 20 am avut o luptă foarte grea, am pierdut trei soldați și opt au fost răniți”.

NICOLAE COSTAȘ, veteran: „Mi-a rămas soția și fetitița de doi anișori. M-am dus să îmi apăr pământul și să fie o dreptate pe teritoriul țării noastre”.

Acțiunea de comemorare a început cu un marș, care a pornit de la Primăria și Consiliul Raional Orhei până la monumentul „Eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru și al ostașilor afganezi” din Orhei.

Alături de veterani au mers mai mulți deputați, dar și autoritățile locale.

MARINA TAUBER, vicepreședinte al Partidului Politic „ȘOR”, deputat: „Ne închinăm în semn de recunoștință celor căzuți în conflictul armat din anul 1992. Desigur că noi trebuie să păstrăm în memorie eroismul care a fost oferit”.

După ce au depus flori în memoria ostașilor căzuți, oficialii au ținut cuvântări în care le-au mulțumit veteranilor pentru actele de eroism de care au dat dovadă și le-au promis că vor fi alături de ei și familiile lor.

SERGIU SÎRBU, deputat Platforma Parlamentară „Pentru Moldova”: „Noi ne închinăm până la pământ pentru curajul dumneavoastră, pentru sacrificiul dumneavoastră. Noi ne închinăm familiilor dumneavoastră și, evident, comemorăm pe eroii căzuți. Vom fi recunoscători până la ultima suflare pentru tot ce ați făcut”.

În conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30 de mii de persoane, dintre care 300 de militari şi civili din Moldova au murit, iar alţi 3500 au fost răniţi. Din raionul Orhei au participat 650 de veterani.

Spread the love

Check Also

Decretul privind folosirea Armatei Naționale pe durata stării de urgență a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul șefului statului, Maia Sandu, privind folosirea Armatei Naționale pe durata stării de urgență în …