”Moldova se află într-o furtună perfectă de creştere a preţurilor”. Viața devine tot mai scumpă, oamenii spun că devine tot mai greu să supraviețuiești | VIDEO

Viața în Moldova devine tot mai scumpă. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ultimele 12 luni prețurile medii de consum au crescut cu aproape 7%. Din calculele BNS reiese că cel mai mult plătim pentru mâncare, haine, tehnică, produse de igienă, dar și pentru gaz sau lemne.

Potrivit datelor statistice, în septembrie 2021, prețurile medii de consum au crescut cu aproape 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. O majorare de 8,31% au înregistrat produsele alimentare și de 8,62% – cele nealimentare. Totodată, în septembrie curent, faţă de august, legumele au fost mai scumpe cu aproape 20 de procente.

Prețul castraveților a fost majorat cel mai mult – cu peste 55%, roșiile s-au scumpit cu peste 45%, iar varza cu aproape 27%. A crescut prețul și la ciupercile proaspete, ardeii grași, vinete și dovlecei. De asemenea, în luna septembrie s-au scumpit ouăle, crupele, untul și produsele lactate.

PREȚURILE PRODUSELOR ALIMENTARE:
CASTRAVEȚI – 55,4% CIUPERCI PROASPETE – 16,5%
ROȘII – 45,3% ARDEI, VINETE, DOVLECEI – 8,7%.
VARZA – 26,9% OUĂ DE GĂINĂ – 4%
CRUPE – 2,5% UNT – 2%
LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE – 1,7%

Totodată, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, faţă de luna august, în septembrie, prețul la pâinea din făină de grâu, principalul aliment de bază al moldovenilor a crescut cu 1,6%, carnea de porc s-a scumpit cu 3,9%, iar carnea de pasăre și cea de vită – în medie cu 1,6%. Oamenii spun că de la o zi la alta le vine tot mai greu să supravieţuiască.

„Este foarte rău. Pâinea, produsele lactate trebuie să aibă un preț stabil, așa cum era și înainte. Conducerea trebuie să monitorizeze prețurile”.


„Este foarte greu de trăit. Vremea se răcește și ne promit că și gazul se va scumpi”.

În prag de iarnă, s-au majorat și mărfurile nealimentare. De exemplu, creșteri semnificative au fost înregistrate la gazul lichefiat, la cărbune, benzină, lemne pentru foc și motorină.

TITLU: PREȚURILE MĂRFURILOR NEALIMENTARE:
GAZ LICHEFIAT – 8,3%
CĂRBUNE – 6,1%
BENZINA – 3,1%
LEMNE PENTRU FOC – 2,7%
MOTORINA – 2,4%


Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, în luna septembrie, Indiciile Prețurilor de Consum a înregistrat o creștere de 1,68%, ascensiunea fiind cea mai mare din ultimii cinci ani. Recordul precedent a fost stabilit în octombrie 2016, când prețurile s-au majorat cu 1,8%.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „”Moldova în prezent se află într-o furtună perfectă de creştere a preţurilor, care sunt cauzate în cea mai mare parte evoluțiile de pe plan extern.() Cel mai vulenrabil grup sunt pensionarii, iar cel mai critic segment este gazul natural şi încălzirea termică centralizată. Bătrânii şi sectorul energetic, acestea sunt cele două priorităţi majore ale autorităţilor pentru perioada imediat următoare”.


Anterior, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Executivul va încerca să ajute oamenii să facă față valului de scumpiri și să compenseze tariful la gaze, fără a menționa de ce suma ar fi vorba și pentru ce categorii de persoane. Gavrilița a mai declarat că prețurile la pâine au crescut nesemnificativ și a lăsat să se înțeleagă că Guvernul nu poate interveni.

Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …