”Moldovagaz” a plătit datoria de 74 milioane de dolari către Gazprom. De ce banii alocați din buget nu au fost transferați direct către „Moldovagaz” | VIDEO

”Moldovagaz” a plătit datoria de 74 milioane de dolari către Gazprom. Se întâmplă după ce Guvernul a alocat 1,4 miliarde lei pentru stingerea restanței. Banii au fost virați în conturile companiei ”Energocom”, controlată de Guvern, pentru ca mai apoi să fie transferați către ”Moldovagaz” pentru lichidarea restanței.

Totodată, din suma respectivă, ”Energocom” stinge datoria ”Termoelectrica” față de ”Gazprom” pentru ca, așa cum spune premierul Gavrilița, să reducă dependența acesteia față de compania moldo-rusă. Totodată, spune prim-ministrul, prin această modalitate este compensată diferența de preț care ar fi
trebuit inclusă în tarif. Decizia are însă la bază încă un motiv.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: „Banii nu puteau fi transmiși direct ”Termoelectrica”, pentru că ”Termoelectrica” are mai multe datorii și există o ierarhie a datoriilor, care nu ar fi asigurat în mod neapărat și legal transferarea acestor sume către ”Moldovagaz”.”

Urmează în scurt timp ca ”Energocom” și ”Termoelectrica” să semneze un acord cu graficul de rambursare a banilor. 60 de deputați și-au dat ieri votul, în lectură finală, pentru modificarea Legii Bugetului pentru anul 2021, așa încât suma de 1,4 miliarde de lei să fie distribuită companiei de stat ”Energocom”, care, la rândul ei, să transfere întreprinderii ”Moldovagaz” banii necesari pentru achitarea datoriei Moldovei la gazele naturale.

Amintim că luni, concernul rus a cerut urgentarea plății, inclusiv în avans, în conformitate cu prevederile noului contract, semnat pentru cinci ani. În luna octombrie Moldova a importat gaz la un tarif de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mare decât tariful pentru consumatori.


Spread the love

Check Also

Moldovagaz va cere astăzi de la ANRE majorarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali | VIDEO

Moldovagaz va cere astăzi Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gaze pentru …