Moldovagaz face stocuri de gaze rusești în Ucraina | VIDEO

În premieră, societatea pe acțiuni Moldovagaz a început înmagazinarea gazelor naturale în Ucraina prin intermediul tronsonului transbalcanic. Potrivit președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban, zilnic se vor transporta de la 1,5 până la 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stocarea acestora în depozitele subterane, cu scopul de a fi consumate în perioadă rece a anului. 

VADIM CEBAN, președintele SA ”Moldovagaz”: „Pentru prima dată noi înmagazinăm. De fapt, acest subiect a fost abordat încă anul trecut, când era riscul de aprovizionare cu gaze pentru RM, ca urmare a neclarității tranzitului pentru Ucraina. De aceea am hotărât în acest an să implementăm această procedură. În primul rând, facem o rezervă de gaze pentru decembrie-ianuarie-februarie. Așa experiență este utilizată de diferite țări europene, inclusiv în România, Slovacia și Ucraina”.

Potrivit lui Ceban, per total, în lunile octombrie și noiembrie se preconizează a fi stocate circa 100 de milioane de metri cubi de gaze. În funcție de necesitate, carburantul va fi furnizat consumatorilor în perioada decembrie 2020-februarie 2021. Consumul total al Republicii Moldova constituie circa 1 miliard de metri cubi anual. Peste 80% este utilizat în perioada rece a anului.

Spread the love

Check Also

Raionul Orhei este în continuă modernizare: Se repară drumuri, se instalează iluminatul stradal și terenuri de joacă, datorită echipei lui Ilan Șor | VIDEO

Raionul Orhei este în continuă modernizare. În mai multe localități din zonă au fost iluminate …