Moneda euro a trecut pragul psihologic de 20 de lei | VIDEO

Leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a anunțat că a fost depășit pragul de 20 de lei pentru un euro. Experții economici vin cu o explicație și spun că acest lucru se datorează, în mare parte, deprecierii dolarului pe piața internațională. Ei mai spun că leul moldovenesc continuă să fie mai puternic decât dolarul american.

Leul moldovenesc se depreciază treptat față de principala valută de referință – euro. Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că un prim factor care a contribuit la acest lucru este deprecierea dolarului american pe piețele internaționale față de opt valute din zece.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Avem o depreciere destul de puternică a leului moldovenesc, dar este o depreciere față de euro în mod special. Ce s-a întâmplat, de fapt, astăzi și se v întâmpla zilele următoare: dolarul se depreciază puternic față de majoritatea valutelor”.

Deprecierea leului are un impact negativ asupra dezvoltării economiei, spune Ioniță, iar în această perioadă au de suferit mai ales producătorii agricoli care transportă în Rusia.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Dacă la începutul anului, un agricultor din Moldova, care exporta fructe în Rusia la 1000 de ruble primea 278 de lei, atunci în prezent el la 1000 de ruble primește doar 220 de lei. Agricultorii noștri din cauza rublei slabe sau leului puternic sunt în niște pierderi enorme”.

Cursul oficial al monedei europene a ajuns astăzi la 20 de lei și doi bani pentru un euro, cu zece bani mai mult decât vineri, când un euro putea fi cumpărat cu 19 lei şi 92. Ultima oara cand euro a trecut pragul de 20 de lei a fost la sfârșitul lunii martie, când a echivalat cu 20 de lei și 11 bani.

Spread the love

Check Also

Raionul Orhei este în continuă modernizare: Se repară drumuri, se instalează iluminatul stradal și terenuri de joacă, datorită echipei lui Ilan Șor | VIDEO

Raionul Orhei este în continuă modernizare. În mai multe localități din zonă au fost iluminate …