Năstase, fără mandat de primar și cu susținători mai puțini | VIDEO update

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a obţinut cu 17 mii de voturi mai puţin decât la alegerile locale anticipate din 2018. O demonstrează datele Comisiei Electorale Centrale. După ce a fost învins în turul doi al scrutinului de duminică de către oponentul său, socialistul Ion Ceban, liderul PPDA nu a mai ieșit în fața jurnaliștilor pentru a face declarații, deși anterior anunțase o conferință de presă. N-au apărut reacții nici pe pagina de Facebook a politicianului. Și corespondentul nostru a încercat să obțină comentarii de la Andrei Năstase, însă acesta nu a răspuns apelurilor.

În turul doi al alegerilor din Chişinău, Andrei Năstase a fost votat de doar 47,6 la sută dintre alegători. Mai exact, acesta a obținut puțin peste 112 mii 500 de voturi, ceea ce înseamnă cu aproape 17 mii de voturi mai puţin, decât în alegerile locale anticipate din 2018, atunci când Andrei Năstase a obţinut victoria, după ce a fost votat de mai mult de 129 mii 400 de alegători.

Amintim că, rivalul său, Ion Ceban câștigase și primul tur al alegerilor pentru primăria Chișinăului, desfășurat în urmă cu două săptămâni. A avut atunci peste 40 la sută din voturi, iar Andrei Năstase – doar 31%.

Totuși, Năstase se arăta optimist și spunea că nici nu ia în calcul ipoteza unei înfrângeri în al doilea tur. Mai mult, acum trei săptămâni, la o întâlnire electorală, acesta a declarat că este gata să îşi ia valiza și să plece din ţară, făcând aluzie la o eventuală victorie a lui Ion Ceban.

„Dacă, Doamne fereşte, vine Dodon şi pune stăpânire pe Chişinău, e grav. Mai bine îmi iau valiza şi plec, decât să revin la orice minister. Pentru că ştiu ce se va întâmpla, ne vom prăbuşi.”

De menționat că, în cadrul dezbaterilor electorale pentru turul doi de scrutin, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase l-a acuzat pe Ion Ceban că a cheltuit prea mulți bani în campania electorala și i-a cerut explicații de unde a luat finanțele.

Totodată, el l-a acuzat pe Ceban că ar fi complice la mafia imobiliară din capitală și ar fi pretins mii de euro de la agenți economici, fapt pentru care socialistul l-a atenționat că-l va ataca în judecată pentru defăimare și va cere despăgubiri morale 41 de mii de euro – costul mașinii lui Năstase.

După alegeri, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, Andrei Năstase s-a arătat surprins de rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală, care îl dădeau câștigător pe contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, și a vorbit despre o posibilă fraudare a alegerilor. Iar după briefingul CEC, deși la sediul Partidului Platforma DA fusese anunțată o conferință de presă cu participarea lui Andrei Năstase, evenimentul a fost anulat fără vreo explicație.

Între timp, pe saitul Platformei Demnitate şi Adevăr a fost anunţat că marți, la ora 09:00, liderul formaţiunii politice, Andrei Năsase va susţine o conferinţă de presă. Totodată, până la validarea mandatului de primar al socialistului Ion Ceban de instanța de judecată, capitala va fi condusă de edilul ales în 2018, Andrei Năstase. Precizarea a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Spread the love

Check Also

A fost sau nu a fost audiat Veaceslav Platon în dosarul furtului miliardului: Stoianoglo declară că da, dar comunicatul procuraturii spune altceva | VIDEO

Deși acum două zile, Alexandr Stoianoglo declara că Veaceslav Platon a fost audiat în dosarul …