Năstase merge mai departe în campania electorală. Reacții din partea concurenților: „Opriți Circul, vreau să cobor!” | VIDEO

Andrei Năstase merge mai departe în campania electorală pentru funcţia de primar al Chișinăului. Decizia a fost anunţată de candidatul Blocului „ACUM”, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce, ieri, Curtea de Apel a confirmat rezultatele plebiscitului din 2018, prin care Andrei Năstase a fost ales în funcția de edil al Capitalei.

Decizia instanței a stârnit reacții dure din partea mai multor concurenți electorali. În timp ce unii au catalogat hotărârea magistraților drept un semn că justiția moare, alții au făcut haz de necaz și au asemănat-o cu un spectacol de circ.

Imediat după ce a fost anunțată decizia Curții de Apel, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au precizat, că aceasta nu va afecta desfășurarea alegerilor locale din 20 octombrie 2019.

Totodată, Maxim Lebedinschi, membru CEC a declarat că, dacă Andrei Năstase va decide în continuare să candideze la funcția de primar al Capitalei, acesta urmează să renunțe la funcția de edil.

De asemenea, el a menționat că Năstase poate exercita această funcție doar până la validarea unui nou primar, în urma alegerilor din 20 octombrie.

Candidatul blocului ACUM susține că va rămâne în cursa electorală:

„Mergem înainte în această campanie, pentru a ne bate democratic pentru Chișinău. Am o datorie morală față de oamenii care m-au ales, care mi-au încredințat votul, care au avut încredere și nu pot să nu fiu alături de ei și să nu-i asigur că vom face schimbări fundamentale la Chișinău și în suburbii.”

Comentând decizia Curții de Apel, Năstase a declarat că aceasta vine în contextul în care apărarea sa s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Pe de altă parte, după ce magistrații instanței au declarat alegerile locale de anul trecut legale, validând mandatul lui Andrei Năstase, mai mulți pretendenți la șefia Capitalei au venit cu reacții.

Potrivit deputatului Octavian Țîcu, care este candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar al municipiului Chișinău, cu fiecare zi care trece el se convinge că coaliția PSRM-ACUM și-a aservit sistemul de justiție.

OCTAVIAN ȚÎCU, candidatul PUN la funcția de primar al municipiului Chișinău: „Curtea de Apel, care până recent era un bastion al regimului lui Plahotniuc, a devenit un instrument docil în mâinile noilor stăpâni și acum nimic nu mă mai poate convinge că între Dodon și Năstase nu există înțelegere.”, a scris parlamentarul pe o rețea de socializare.

Iar candidatul Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” la șefia capitalei, Valeriu Munteanu, califică drept catastrofale starea lucrurilor în sistemul de justiție.

VALERIU MUNTEANU, candidatul Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” la funcția de primar al municipiului Chișinău: „Opriți Circul, vreau să cobor!… Ce s-a întâmplat astăzi cu justiția noastră arată un singur lucru: republica noastră a intrat în faliment în timpul guvernării moldo-comuniste, s-a prăbușit pe vremea guvernării moldo-europene și acum a intrat în zid, în vremea moldo-ruso-europenilor!”, notează pretendentul la fotoliul de edil.

Și liderul liberalilor Dorin Chirtoacă, care aspiră la un nou mandat pe primar al Chișinăului s-a arătat nemulțumit de decizia magistraților Curții de Apel.

DORIN CHIRTOACĂ, candidatul PL la funcția de primar al municipiului Chișinău: „Faptul că aceasta se face în plină campanie electorală, cu 10 zile înaintea încheierii acesteia, este o imixtiune directă și grava a justiției în alegeri, precum și o tehnică de manipulare.”

Despre o ingerință a guvernării în actul justiției a vorbit și pretendentul pentru fotoliul de consilier municipal din partea formațiunii ”Partidul Nostru, Ilian Cașu, în cadrul unei emisiuni de dezbateri. Acesta afirmă că decizia Curții de Apel este una dubioasă și îl favorizează pe candidatul puterii. ”Vedem o părtinire din partea justiției către putere”, conchide Cașu.

Amintim că hotărârea Judecătoriei Chișinău, prin care au fost anulate alegerile locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar al Capitalei, a fost casată integral de Curtea de Apel. Astfel, alegerile locale de anul trecut au fost declarate legale. În acest sens, Andrei Năstase a fost recunoscut drept primar al municipiului Chișinău.

Spread the love

Check Also

Încă trei persoane au decedat de COVID-19, în ultimele 24 de ore, iar 126 de persoane au fost externate

În ultima zi a lunii mai, autoritățile anunță încă trei decese din cauza COVID-19. Este …