Ne aşteaptă noi scumpiri la carburanţi. Preţul petrolului a urcat la 54 de dolari

În primele șasei zile ale lunii ianuarie 2021, prețul petrolului la bursele internaționale a crescut cu peste 5% şi a urcat la circa 54 de dolari barilul (marca Brent) pe 6 ianuarie.

Ultima dată când prețul petrolului marca Brent era de 54 de dolari pentru un baril a fost în luna februarie 2020, scrie mold-street.com.

Scumpirea are loc în condițiile în care pe 5 ianuarie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi producători, reuniţi într-un grup denumit OPEC+, au convenit să amâne cu o lună majorarea producţia de petrol începând cu luna februarie 2021, majorarea fiind susținută în special de Rusia.

Majorarea suplimentară ar fi venit după ce, în decembrie, OPEC și aliații au convenit creșterea producție cu 500.000 de barili pe zi în luna ianuarie.

Datele de la bursele internaţionale arată că în decurs de o lună de zile cotaţia petrolului a oscilat în jurul nivelului de 50 de dolari pentru un baril, dar acum şi-a reluat creşterea.

Majorarea prețurilor la petrol va avea ca efect o creștere și a prețului la produsele petroliere, în decurs de o lună de zile, inclusiv în Republica Moldova.

Consiliul Concurenței estimează că scumpirile la benzină, motorină și gazul lichefiat sunt inevitabile, în condiţiile în care ţara noastră este un importator net de produse petroliere şi este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional.

Spread the love

Check Also

Amenzile pentru încălcarea regulilor vamale pentru importul și exportul de mărfuri peste graniță, înăsprite

Conform modificărilor aduse Codului Contravențional, importul sau exportul de pe teritoriul Moldovei de mărfuri, obiecte …