Noi proteste în Belarus: Zeci de mii de oameni au continuat să ceară demisia lui Alexandr Lukaşenko | VIDEO

Noi proteste de amploare au avut loc duminică în Belarus. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă și au continuat să ceară demisia lui Alexandr Lukaşenko din funcţia de preşedinte. Şi de această dată, forţele de ordine au agresat şi reţinut sute de protestatari paşnici. Cea mai amplă manifestaţie a avut loc la Minsk.

Ministerul de Interne din Belarus anunță că în cadrul protestelor care au avut loc duminică la Minsk și în alte orașe au fost reținuți 774 de manifestanți, scrie presa locală. Totodată, poliția susține că la acțiune au participat aproximativ 22 de mii de oameni, în timp ce opoziția a numărat peste 100 de mii. 500 dintre cei arestați sunt din Minsk, mai spun oamenii legii. Aceştia au fost băgaţi cu forţa în microbuze de către miliţienii mascaţi şi înarmaţi cu bâte. Imagini revoltătoare au fost surprinse în oraşul Jodino. O femeie care avea o pancartă în mâini a fost lovită cu bestialitate de un milițian. Martorii acestei scene au reacţionat prompt. În timp ce unii au ajutat-o să se ridice, alţii l-au atacat pe cel care a scăpat ca prin minune de linșaj. Alte manifestaţii au avut loc şi în oraşul Brest. Forţele de ordine au dispersat mulţimea folosind furtunuri cu apă. În oraşul Novopolţk protestatarii i-au atacat pe milițieni, care, în cele din urmă, au fost nevoiți să cedeze.

Între timp, Aleksandr Lukașenko a plecat în Rusia, unde a avut o întâlnire la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a anunțat că Federația Rusă ar urma să-i ofere Belarusului un credit de 1,5 miliarde de dolari, transmite un portal de știri belarus. Iar Lukașenko a declarat că „economia este prioritară”, dar și că „trebuie să rămânem aproape de fratele nostru mai mare”.

Totodată, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că i se pare „logică și oportună ideea de a începe lucrul asupra Constituției Belarusului”. Precizăm că este prima întâlnire față în față între cei doi de când protestele masive au început în Belarus, în urma alegerilor prezidențiale controversate prin care Lukașenko și-a asigurat un nou mandat, relatează BBC.

Vladimir Putin îl recunoaște pe Lukașenko drept președintele îndreptățit al Belarusului și a declarat, în mai multe rânduri, că trupele rusești sunt pregătite să intervină la Minsk dacă protestele scapă de sub control.

Spread the love

Check Also

Liderul PLDM ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro: Declarațiile fostului avocat al lui Vlad Filat | VIDEO

Liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro. …