„Nu am găsit practic nimic în afară de niște ruine”: IGSU a stabilit trei versiuni ale izbucnirii incendiului la Filarmonic Națională | VIDEO

Pompierii au reușit în această dimineață să lichideze incendiul din interiorul Filarmonicii, aproape după o zi de la izbucnirea acestuia. Valoarea pagubelor nu poate fi estimată, deocamdată, iar angajații instituției, împreună cu salvatorii, au evacuat bunurile aflate în interiorul clădirii, majoritatea dintre ele fiind imposibil de restabilit. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit trei versiuni preliminare ale incendiului. Între timp, artiștii plâng de jale pentru că au rămas fără lucrurile lor valoroase, care au fost mistuite de flăcări.

Incendiul care a distrus Filarmonica „Serghei Lunchevici”, a marcat toată lumea, dar în special pe artiștii care activau în această instituție. Un important vestigiu al Culturii Naționale a fost mistuit de flăcări și nu se știe dacă poate fi restabilit. Plâng de jale oamenii care și-au dedicat întreaga viață pentru a acumula toată arhiva societății culturale din Republica Moldova.

SVETLANA BIVOL, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”: „Noi ne simțim foarte prost toți, toți 250 de angajați. Artiștii sunt cu moralul la pământ. E tragic de tot, e o dramă națională, dar mesajele de susținere tare mult au fost de folos, ne-au susținut oameni din toată lumea și toți au scris că vor să ne ajute. Am rămas fără căsuța noastră, am rămas fără 80 de ani de istorie. Anul acesta Filarmonica face 80 de ani”.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea, spune că cele mai bune săli din țară, care au găzduit cei mai vestiți artiști din lume, au fost transformate în scrum. Artistul susține că nuși poate reveni după ce a intrat în interiorul clădirii.

MARIAN STÂRCEA, director artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”: „Nu am găsit practic nimic în afară de niște ruine. Biblioteca este distrusă, cele mai importante și mai prețioase lucruri sunt distruse. Mă doare sufletul, pianul care este în scenă a ars, un pian costă circa 150-170 de mii de dolari, patrimoniu de nerecuperat”.

Între timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit trei versiuni ale izbucnirii incendiului. Potrivit Laboratorului experimental antiincendiar care a efectuat cercetarea la fața locului, prima ipoteză este o defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului. Cercetările continuă însă pentru a stabili toate circumstanțele.

Precizăm că incendiul la Filarmonic Națională a izbucnit, joi, în jurul orei 12:00. Pentru stingerea focului a fost nevoie de intervenția a zece autospeciale. Peste 50 de pompieri și salvatorii au muncit ore în șir pentru a stinge flăcările. În timpul incendiului au ars bunuri de valoare din interiorul instituției și a fost distrusă clădirea. Pentru recuperarea pierderilor, autoritățile au anunțat deschiderea unui cont bancar pentru oamenii și partenerii externi interesați să facă donații.

Totodată, președintele Igor Dodon a declarat că Filarmonica „Serghei Lunchevici”, construit în anul 1912, va fi demolată. Totuși, decizia finală va fi luată după ce o comisie specială va efectua expertiza tehnică a pereților clădirii, iar în funcție de rezultate se va hotărî dacă edificiul va fi demolat sau restabilit. Până atunci, colectivul artistic al Filarmonicii va activa într-un sediu temporar, care dispune și de o sală de repetiții, iar în caz de necesitate va fi analizată opțiunea desfășurării pregătirilor pentru concerte în una dintre sălile Palatului Republicii.

Spread the love

Check Also

Epidemiologul Alla Tocarciuc: virusul nu a renunțat – mai puțini oameni au luat testul

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat încă, iar faptul că au fost confirmate mai puține …