Nu au ce face cu roada. Mai mulți antreprenori stau cu camioanele pline de struguri la poarta unei vinării | VIDEO

Mai mulți antreprenori din satul Vălcineț, raionul Călărași de câteva zile stau cu tractoarele și camioanele pline de struguri la poarta unei vinarii și nu sunt primiți. În disperare, producătorii au plasat pe rețelele de socializare filmulețe, în care se explică că au muncit un an întreg și nu au ce face cu strugurii. Pe de altă parte cei de la Ministerul Agriculturii susțin că ar exista și alte soluții pentru producătorii agricoli.

Din filmulețele apărute pe internet se vede cum mai multe mașini pline cu struguri stau la poarta vinăriei din localitate, iar oamenii spun că stau acolo de mai bine de trei zile. Din imagini se mai vede că din remorci curge sucul, iar oamenii au pus găleți pentru a nu-l pierde.

Singurul care ne-a făcut declarații despre acest caz a fost specialistul secției de economie și agricultură a consiliului raional Călărași, însă acesta nu a dorit să ne spună care este prenumele său. Anatolii ne-a comunicat că motivul pentru care oamenii nu sunt primiți în vinărie ar fi că, directorul întreprinderii nu ar mai avea loc în camerele de păstrare.

Nu că nu le-ar fi permis, dacă ați ști cum. Există o tehnologie pentru prelucrarea fiecărui soi de poamă. De exemplu, soiul european, se îndepărtează imediat de pe crenguțe și are loc fermentația – foarte repede. Iar „Isabella” este un soi care trebuie păstrat cel puțin 2-3 zile – și probabil că are camerele de păstrare pline și nu are unde să descarce mașinile, a declarat  ANATOLII , specialist, secția de economie și agricultură a consiliului raional Călărași

Totodată, potrivit Ministerului Agriculturii, acest caz a ajuns în vizorul lor și au venit cu o soluție.

Din păcate, agricultorii nu au nici contracte încheiate cu vinăria, dar nici măcar nu au avut o înțelegere prealabilă verbală prin care să întrebe când venim la vinărie și cu ce cantitate de struguri venim. O alternativă pentru ei este vinăria din Sadova și din Săseni, doar că ei obligatoriu trebuie să telefoneze preventiv pentru a discuta când și ce cantitate de struguri pot să aducă, a declarat ECATERINA GRIGOREAN, serviciul de presă, MADRM.

Amintim că, în septembrie producătorii de struguri din Republica Moldova au avut o întrunire cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, unde au discutat despre faptul că nu au unde să își comercializeze recolta și au cerut majorarea prețului. Cei de la Minister, însă le-au recomandat producătorilor de struguri să facă asociații cu producătorii de mere și să-și direcționeze recolta la producerea sugurilor.

Spread the love

Check Also

Venitul minim garantat va fi indexat de două ori pe an

Venitul lunar minim garantat va fi indexat de două ori pe an: la 1 aprilie …