O femeie, meșter popular din raionul Edineț, și-a pierdut practic venitul din cauza anulării târgurilor și festivalurilor tradiționale | VIDEO

Pandemia de coronavirus și-a pus amprenta și pe activitățile artizanale. După ce au fost anulate festivalurile și târgurile din țară, meșterii populari se plâng că au rămas practic fără niciun venit. În această situație este și Valentina Guțu, din satul Gordineștii Noi, raionul Edineț, care de zeci de ani și-a dedicat tot timpul croșetării și lucrului manual. Acum, în situație de criză, femeia spune că a ajuns să trăiască doar din pensie, pentru că nu-și poate comercializa lucrările.

Deși a lucrat mai bine de 30 de ani în calitate de felcer, Valentina Guțu din satul Gordineștii Noi, raionul Edineț, nu a lăsat niciodată croșeta și acul din mână. A dedicat ani la rând visului de a duce mai departe meșteșugul pe care l-a deprins din fragedă copilărie, astfel a confecționat o colecție impresionantă de ii, catrințe, bundițe, costume naționale și multe alte piese prețioase care fac parte din portul popular. De când a început pandemia lucrurile au luat însă o altă întorsătură. Femeia spune că de luni de zile practic nu mai are nicio solicitare, iar veniturile sale s-au redus considerabil.

VALENTINA GUȚU, meșter popular: „Niciodată nu m-am gândit că va veni timpul ca să aștept o comandă, cât de mică, dar să o aștept. Pentru că erau câte trei patru comenzi mari de la casele de cultură, artiști, ansambluri, doritori de a purta costum, covoare, depinde, că de toate am făcut. Acuma însă chiar aștept ca să apară o comanda să pot supraviețui”.

Dacă anul trecut, în această perioadă, meșterița confecționa zeci de costume populare sau alte elemente ale costumului popular, solicitate atât de moldovenit, cât și de persoanele din afara țării, acum volumul de muncă a scăzut considerabil, spune Valentina Guțu.

VALENTINA GUȚU, meșter popular: „Câte comenzi ați avut în perioada aceasta? – Vreo trei. – Și anul trecut tot în această perioadă? – Anul trecut, ceilalți ani, dormeam doar 3-4 ore pe noapte pentru că dacă ai încheiat un contract serios, ai semnat, pe data cutare trebuie de dat comanda”.

Fiind o amatoare a tradițiilor de secole și în condițiile în care talentul său este apreciat la justa valoare, meșterița spune că niciodată nu s-ar fi gândit că va ajunge să trăiască din pensia mizeră pe care o primește.

VALENTINA GUȚU, meșter popular: „La mine pensia era așa, pentru fleacuri cum se spune. Tot venitul era de aici din lucrările acestea. Sper că o să treacă totul și o să fie totul bine și o să activez mai departe mai intens, mai serios”.

A transformat bobinele de ață în adevărate capodopere timp de 40 de ani, iar pentru a fi sigură că promovează acest meșteșug așa cum se cuvine și-a transformat locuința într-un adevărat muzeu. Astfel, iubitorii de frumos și cei interesați să descopere rădăcinile culturii noastre au fost mereu bineveniți să-i calce pragul. Acum însă nimeni nu o mai vizitează.

VALENTINA GUȚU, meșter popular: „Vin să vadă, să culeagă, fiecare are interesul lui. Se întâlnesc două persoane, poate acela dorește un costum, un covor, o față de masă și atunci acesta spune că da, iată eu unde am văzut și poți să
pleci acolo să procuri.”

Pe lângă ii, catrințe, brîe, meșterița mai confecționează păpuși îmbrăcate în portul popular, care pot fi oferite drept suvenire. Lucrările realizate manual de Valentina Guțu sunt apreciate de concetățenii noștri plecați peste hotare, dornici de a se conecta cu tezaurul moldovenesc, dar și de ansamblurile folclorice și interpeți renumiți din țară.

Spread the love

Check Also

Documente desecretizate de presa internațională confirmă declarațiile lui Ilan Șor? Băncile din RM au fost devalizate și după 2014, când de fapt, BNM deținea controlul | VIDEO

Băncile din Republica Moldova au fost devalizate și după așa-numitul furt al miliardului din 2014, …