O nouă scumpire la orizont?

E), supus consultărilor publice, oferă o nouă interpretare a prevederilor unei decizii controversate, adoptată tot de Agenţie acum doi ani, sub presiunea fostului premier Pavel Filip. Efectul ar putea fi costuri de sute de milioane de lei și o posibilă majorare a tarifelor, scrie mold-street.com.

Inițiativa Consiliului de administrație al ANRE pare a fi o continuare a altor decizii controversate, adoptate anterior de instituție, conducerea căreia a fost (și rămâne) subordonată politic.

Hotărârile ANRE au deja putere retroactivă

Componenta ”inovativă” (și ilegală) a proiectului promovat de ANRE se conține în sintagma ”pentru anul 2018”, deși hotărârea privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale a fost adoptată pe 16 martie 2018. Potrivit ANRE, prin sintagma respectivă „se va înțelege întreg anul 2018, perioada cuprinsă între 01 ianuarie 2018 și până la 31 decembrie 2018”.

Amintim că prin acea decizie tarifele la gaze au fost reduse cu 20,3%, iar potrivit ANRE, Moldovagaz și subsidiarele ei urmau să aplice această hotărîre din 1 ianuarie 2018, adică să recalculeze facturile achitate în primele luni ale anului 2018 de către toți consumatorii până la data aprobării noilor prețuri reglementate.

Și premierul de atunci, Pavel Filip, promitea că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.

Decizia ANRE de a aplica retroactiv tarifele la gaze a fost criticată şi apreciată ca una politică și incorectă.

„Așa se întâmplă când ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenția putea, însă, să spună că nu e posibil și să adopte o decizie clară și corectă, ca să nu apară asemenea confuzii și interpretări. Acum, însă, va trebui să intervină pentru a corecta”, declara în anul 2018 pentru Mold-Street.com expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

Discriminarea consumatorilor

Iniţial, Moldovagaz nu a contestat decizia ANRE şi a recalculat facturile achitate, însă doar pentru consumatorii casnici, susținând că prevederile hotărârii ANRE nu sunt valabile și pentru companii sau instituţii. Aceasta a generat acuzaţii de discriminare a consumatorilor de către monopol şi litigii în instanţe.

Însă dacă pentru recalculul facturilor consumatorilor casnici au fost nevoie peste 100 milioane lei, pentru cele ale consumatorilor noncasnici era vorba de o sumă de aproape trei ori mai mare (circa 300 milioane lei).

Presată de pretenţiile unor companii de a face recalculul facturilor şi riscul de a achita sute de milioane lei, Moldovagaz s-a adresat la ANRE, cerând să emită o hotărâre oficială de interpretare a Hotărârii din 16 martie 2018 „în partea ce ține de data din care urmează să intre în vigoare noile tarife”. Răspunsul ANRE a fost că tariful este pentru întreg anul, fără însă a emite o hotărâre în acest sens.

Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.

Spread the love

Check Also

Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au publicat vineri, 25 septembrie, un …