O pensie suplimentară și asigurarea medicală gratuită a veteranilor de război: Ce decizii au mai luat aleșii poporului la ședința Parlamentului | VIDEO

Oamenii își vor putea crea o pensie suplimentară faţă de cea pe care o vor primi de la stat. Un proiect care prevede acest lucru a fost aprobat în lectură finală de legislativ. De asemenea, cu 56 de voturi ale deputaților, în lectura finală s-a votat și proiectul de lege care prevede asigurarea medicală gratuită a veteranilor de război. Ce decizie au mai luat aleșii poporului în ședința de astăzi a Parlamentului, aflați în continuare.

Cei care-și doresc o alocație suplimentară atunci când ating vârsta de pensioare, pot crea un fond individul, unde să aloce bani din venitul lunar. Spre deosebire de pensia privată, la pensia facultativă pot contribui toate persoanele, indiferent de vârstă sau de mărimea impozitului. Autorii inițiativei spun că fiecare cetățean va putea decide fondul la care va contribui şi va încheia un contract individual. Aceștia vor stabili singuri care va fi mărimea contribuției. Legea va intra în vigoare după jumătate de an de la publicarea în Monitorul Oficial.

Deputații au votat în lectură finală și pentru ca veteranii de război, care nu sunt angajați în câmpul muncii, să beneficieze de asigurare medicală obligatorie gratuită.

Și proiectul de lege care prevede sancțiuni mai aspre pentru profanarea mormintelor a fost votat în două lecturi. Pedeapsa pentru astfel acțiuni a fost majorată cu 10 mii de lei și ajunge la 47 de mii 500 de lei. De asemenea, făptașii riscă până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la doi ani de închisoare.

Tot la ședința de vineri, deputații au ratificat un Acord de împrumut în valoare de 13,5 milioane de euro, oferit de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Banii vor fi utilizați pentru construcția unei unități de prelucrare și distrugere a deșeurilor de origine animală.

Spread the love

Check Also

Dragostea este de vină: Un adolescent de 16 ani din Bălți s-a aruncat în gol de pe acoperișul unui bloc de locuit | VIDEO

Un minor de 16 ani a murit după ce s-ar fi aruncat de pe acoperișul …