Oamenii mei sunt cu mine: Maia Sandu a schimbat componența CSS. Decizia președintelui a stârnit un val de critici dure | VIDEO

Înconjurată de foști colegi de partid și de proteste, Maia Sandu a schimbat componența Consiliului Suprem de Securitate. Pe lângă asta, șeful statului a inclus reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale care, anterior s-au implicat în susținerea activității politice a președintelui. Decizia a stârnit critici dure din partea clasei politice, dar și a constituționaliștilor. Aceștia spun că, este inadimisibil ca membrii ONG-urilor să aibă acces la secretul de stat, drept ce îl vor obține odată ce vor face parte din consiliu.

Tradițional din componența Consiliului Suprem de Securitate fac parte din oficiu președintele parlamentului, premierul, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, miniștrii Apărării și cel de Interne, directorul SIS, procurorul general și guvernatorul BNM. Pe lângă asta, șeful statului a inclus alte 11 persoane.

Printre aceștea sunt patru consilieri de-ai săi, printre care Andrei Spînu, ajuns în vizorul presei pentru averea impunătoare, Olesea Stamate, Ala Nemerenco, dar și Veacslav Negruța, condamnat pe timpul când era ministru al finanțelor, pentru că s-a grăbit să ofere despăgubiri de milioane într-un dosar pentru abuz de putere.

Mai nou, din componența CSS vor face parte și trei deputați apropiați ai președintelui. Este vorba despre Igor Grosu care a preluat fotoliul Maiei Sandu în partidul pe care l-a condus și Sergiu Litvinenco. De asemenea, printre membrii Consiliului de Securitate este și parlamentarul Platformei DA, Chiril Moțpan, membru al comisiei de securitate.

Din noua componență mai fac parte expertul economic din cadrul ONG-ului Expert grup, Segiu Gaibu, expertul în probleme de politică și securitate Vladislav Kulminski, dar și judecătoarea, Tatiana Răducanu. despre aceasta, presa a scris că deține o casă de lux, a figurat în mai multe dosare la CEDO și că ar fi mătușa unui prosper om de afacere care a finanțat în trecut campania electorală a Blocului ACUM din care făceau parte PAS și Platforma DA.

Decizia președintelui a stârnit un val de cirtici dure din partea legislatorilor.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: „Să dai posibilitate fiecărui ONG-ist să participe și să aibă acces la acest secret de stat eu cred că este o chestiune nechibzuită. Dar mă rog, nu-i prima dată când în aceste 30 de zile, doamna Maia Sandu a gafat și a gafat foarte puternic”.

„A transformat CSS într-un club de amatori, al propriilor simpatizanți, cărora le-a oferit acces liber la documente și dosare secrete, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa statului. Nu înțelegem ce caută acolo unii exponenți ai societății civile sau unii oameni străini de domeniul securității naționale, dar și persoane care au fost anterior condamnate penal sau asupra cărora planează suspiciuni că ar lucra pentru interese străine”, se arată într-un mesaj al Platformei „Pentru Moldova”.

Maia Sandu a modificat și Regulamentul Consiliului Suprem de Securitate. Astfel, membrii trebuie să fie cetățeni ai Moldovei, să cunoască limba română, să nu aibă antecedente penale și să se bucure de o reputație ireproșabilă. În același timp, expertul în drept constituțional, Teo Cîrnaț susține că prin modificarea regulamentului CSS a fost încălcată legea. Astfel, Tatiana Răducanu, Sergiu Gaibu și Vladislav Kulminski nu au dreptul să facă parte din componența Consiliului.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Trei persoane din cele 11 care au fost nominalizate de către președinte în cadrul Consiliului Suprem de Securitate sunt la limita legalității și în conformitate cu legea. Se spune că persoanele trebuie să dețină o funcție. Chiar dacă aceste persoane sunt foști judecători sau experți din societatea civilă pe unele probleme ele vor avea acces la secretul de stat, din punctul respectiv de vedere s-ar putea ca persoanele date să nu aibă această obligațiune de a păstra secretul de stat”.

SERGIU GAIBU, expert economic: „Trebuie să văd care este cadrul normativ, păcat că nu a făcut referință concret la vriun articol. Nivelul de implicare va fi acela solicitat în cadrul Consiliului”.

Iar Vladislav Kulminski ne-a spus că nu poate răspunde acum la întrebările noastre. Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor şi departamentelor în domeniul asigurării securităţii naţionale şi prezintă șefului statului recomandări în probleme de politică externă şi internă a statului.

Spread the love

Check Also

Declarații contradictorii ale președintelui despre vaccinurile COVID-19. Când Maia Sandu a spus adevărul? | VIDEO

Noi declarații contradictorii ale președintelui Maia Sandu. Dacă săptămâna trecută, șeful statului menționa că producătorii …