Opoziția Parlamentară: Dodon se crede „țar” și tinde să țină sub control toate structurile de stat | VIDEO

Igor Dodon își depășește atribuțiile de președinte al țării, în condițiile în care Parlamentul este instituția supremă a statului. De această părere este deputatului PAS, Vladimir Bolea și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Moldova Zi de Zi”, difuzată de postul nostru de televiziune. Și alți invitați în studiou au punctat că șeful statului declară în public pe cine va demite sau când va fi dizolvat Parlamentul, competențe care nu sunt caracteristice funcției pe care o deține. Iar vicepreședintele Partidului „ȘOR” Vitalie Balinschi a menționat că formațiunea din care face parte a declarat de mai multe ori că toate instituțiile statului sunt subordonate unei singure persoane.

Invitații emisiunii au declarat că în pofida faptului că Republica Moldova este o țară parlamentară, deputații sunt nevoiți să „se uite în gura președintelui”, care își atribuie competențe ce nu-i sunt caracteristice. Parlamentarii au mai accentuat că în țara noastră funcțiile instituțiilor în stat sunt absolut distorsionate.

VLADIMIR BOLEA, deputat PAS: „Președintele țării își poate permite să iasă să spună că el o să dea afară, că de mâine începe destrămarea Parlamentului că de poimâine nu știu ce face. Privim cu durere tot ce se întâmplă în RM.”

VITALIE BALINSCHI, vicepreședinte, Partidul Politic „ȘOR”: „Noi încă din toamnă am atenționat și opinia publică și societatea civilă asupra activității acestui Guvern, a domnului președinte, ce se întâmplă în țară, cum subordonează în mâinile unei persoane toate instituțiile statului.”

SERGIU SÎRBU, deputat „Pro Moldova”: „Cineva crede că este țar și poate decide totul. Poate decide când să dizolve Parlamentul, poate decide pe cine să judece, pe cine să nu judece, poate să decidă absolut totul în această țară. Nu cred că este de ajuns doar dorința domnului președinte Dodon – vrea, dizolvă, nu vrea, nu dizolvă. Vrea, organizează anticipate, nu vrea, nu organizează. Noi nu suntem monarhie, noi suntem stat de drept, avem reguli.”

În context, invitații emisiunii „Moldova Zi de Zi” au subliniat că acțiunile lui Igor Dodon sunt îndreptate împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Iar deputatul Sergiu Sîrbu este de părere că în prezent are loc o încercare de subjugare a tuturor instituțiilor de stat, iar parlamentarii ar trebui să opună rezistență acestor intenții. Am încercat să obținem o reacție din partea Președinției la acuzațiile aduse, însă purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon.

Spread the love

Check Also

Ilan Șor: Stânga și Dreapta înseamnă război, A TREIA CALE înseamnă pace și dezvoltare | VIDEO

Republica Moldova este condusă din ambasade și cancelarii străine, iar cei care-și spun de dreapta …