Orhei, prin timp – de la sărăcie lucie, la perioadă de glorie | VIDEO

De-a lungul timpului, Orheiul a trecut prin multiple transformări. Perioada de glorie însă a venit în 2015, odată cu venirea în fruntea primăriei a unui tânăr antreprenor, Ilan Șor, care a făcut ca Orheiul să fie cel mai frumos și dezvoltat oraș din țară. Astăzi, Orhei este al 9-lea oraș ca mărime din Moldova, cu o populație de aproape 34 de mii de locuitori.

Prima documentare referitoare la Orhei datează din 1554 din perioada domniei lui Alexandru Lăpuşneanu, când s-a lucrat la digul de la confluenţa râurilor Cula și Răut, atunci formându-se lacul din faţa localităţii. Din 1599, Orheiul este trecut în documentele oficiale ca târg, localitatea se dezvoltă, devenind un centru al comerțului în regiune.

Din dealul Ivanos se extrăgea cel mai bun var, cu care se face comerț întins. Orașul Orhei mai deținea fabrici mici de lumânări și mai multe tăbăcării. Până în anul 1947, Orhei este centru de județ. În 1998, oraşul a devenit reşedinţa judeţului Orhei.

Iar în 2001, odată cu revenirea la raioane, Orhei capătă statut de centru raional. De la Independență, ca și multe alte localități din țară, Orhei trece printr-o sărăcie lucie, iar tot ce se clădise ani de zile, este distrus. Din 2015, însă, la cârma orașului vine primarul Ilan Șor și totul se schimbă.

La Orhei încep transformări majore. În doar 3 ani, orașul devine lider în proiecte sociale, economice și de infrastructură. Orhei se transformă într-un șantier de construcții. Zeci de km de drum intră în reparație, iar străzile și parcurile devin de nerecunoscut. Pe timp de noapte, străzile sunt scăldate în lumini.

Iarna, șoferii și pietonii se deplasează ușor, zăpada fiind curățată la timp. Sute de cabluri și lămpi led transformă Orheiul în cel mai luminos oraș din țară, iar locuitorii nu achită pentru iluminarea stradală.  La fel, zeci de curți ale blocurilor de locuit sunt reparate din temelii. Aici se schimbă asfaltul, se repară drumul. Pentru copii sunt terenuri de joacă, zone verzi pentru odihna celor maturi, amplasate bănci și tomberoane.

Au fost cumpărate zeci de autobuze dotate cu wi-fi, iar în orele de vârf, orheienii circulă gratuit. Cercul de la intrarea în oraș, lacul în paragină, dar și parcurile din oraș au fost transformate în adevărate perle. În doar 3 luni, a fost construit cel mai mare parc de distracții din țară, OrheiLand, unde sunt desfășurate evenimente de anvergură. Atracțiile și intrarea sunt gratuite.

OrheiLand devine cartea de vizită a orașului Orhei, dar și a turismului intern, fiind vizitat de mii de oameni din țară și străinătate. La fel, primarul Ilan Șor a reușit să îmbunătățească uimitor condițiile de trai ale orheienilor. Orașul este curat, iar străzile sunt spălate cu șampon. În premieră, la Orhei a fost deschis un Centru de plasament pentru maidanezi. A fost deschis primul magazin și farmacie socială, unde prețurile sunt mai mici cu până la 30%.

Două grădinițe au fost reparate capital, trotuarele se încălzesc, pentru ca micuții să nu alunece. A fost schimbat întreg mobilierul, iar copii sunt alimentați în condiții de restaurant. Parcurile și căminele studențești beneficiază de wi-fi gratuit. Iar cei mai buni elevi sunt premiați de primărie.

Un proiect de amploare pentru seniori este Clubul Vârsta de Aur. Doar în Orhei este implementat proiecul Capital Matern. Pe lângă indemnizațiile de stat, primăria achită pentru nașterea copiilor între 7 și 10 mii de lei. Iar tinerii se bucură de locuințe sociale, achitând doar câte 500 de lei lunar.

Grație echipei lui Ilan Șor, concetățenii de peste hotare revin acasă și sunt scutiți de taxe. În doar 3 ani, bugetul primăriei s-a majorat de 3 ori și au fost create peste 3 mii locuri de muncă. Într-un final, orașul Orhei a devenit motiv de mândrie nu doar pentru orheieni, dar pentru întreaga țară.

Spread the love

Check Also

Doi șoferi au ajuns cu roțile mașinilor în asfalt după ce drumul a fost surpat

În urma ploilor abundente care au căzut sâmbătă, 26 septembrie au fost distruse drumuri locale …