Orheienii acuză angajații Inspectoratului General al Poliției de discriminare în cazul acțiunilor la OrheiLand. Ei au semnat o petiție și cer să li se facă dreptate | VIDEO

Mai mulți cetățeni din Orhei acuză angajații Inspectoratului General al Poliției de discriminare și răfuială politică în cazul acțiunilor care au avut loc, la sfârșitul lunii iunie, la parcul de distracții OrheiLand. Ei au semnat o petiție pe care au expediat-o Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și cer să li se facă dreptate.

Potrivit semnatarilor petiției, comportamentul angajaților Inspectoratului General de Poliție în cazul parcului de distracții OrheiLand este disproporționat. Oamenii consideră că polițiștii au aplicat abuziv și neconstituțional hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în baza căreia au acționat în data de 29 iunie, atunci când au închis cel mai mare parc cultural-familial din țară.

„Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică nu putea să dispună îngrădirea anumitor activități pe perioada stării de urgență în sănătate publică, întrucât aceasta este prerogativa exclusivă a Parlamentului, iar IGP nu este în drept să aplice prevederile unui act care nu are forță juridică. Aplicarea de către poliție a dublelor standarde nu este altceva decât o răfuială politică și o răzbunare venită din partea actualei guvernări față de locuitorii orașului Orhei”, se arată în petiție.

Orheienii au semnalat și comportamentul agresiv a sute de polițiști, care au bruscat și amenințat angajații „OrheiLand” și au alungat cu forța oamenii care erau prezenți, inclusiv copiii. Ei au accentuat că pe teritoriul parcului de distracții sunt respectate cu strictețe măsurile de protecție – este efectuată termometria vizitatorilor, le sunt puse la dispoziție dezinfectanți și sunt oferite măști pentru cei care nu au.

Totodată, semnatarii petiției au enumeră mai multe acte legislative și convenții internaționale pe care poliția le-ar fi încălcat. Contactați de noi, reprezentanții IGP Chișinău ne-au cerut să expediem o solicitare în scris la care, deocamdată, nu am primit răspuns.

La sfârșitul lunii iunie, poliția a interzis activitatea caruselurilor de la OrheiLand și scăldatul în lac. Asta în timp ce în parcurile din capitală nu a fost observat niciun polițist, care ar face ordine. Cunoscutul pediatru ucrainean Evgheni Komarovski a declarat, anterior, că cel care a luat decizia de a închide un parc bine amenajat, unde sunt asigurate măsurile de securitate este un „guvernant anti-popor”.

Spread the love

Check Also

Mansarda unui bloc de locuit din capitală a luat foc

Mansarda unui bloc de locuit de pe strada Ion Creangă din sectorul Biuicani al capitalei …