Încă un producător a majorat prețul pâinii. Potrivit experților, alte produse vor crește, de asemenea, în preț | VIDEO

Pâinea s-a scumpit și la Soroca. Potrivit portalului tvn.md, o fabrică locală din oraș a majorat prețul pentru unele produse cu până la 50 de bani pentru o unitate. Și asta nu e tot, reprezentanții combinatului de panificație din localitate spun că vor fi nevoiți și ei să facă același lucru în scurt timp, pentru a evita pierderile.

Reprezentanții fabricii de panificație au explicat că au decis să majoreze prețurile pentru câteva tipuri de pâine, după ce s-au scumpit grâul, carburanții, dar și produsele de ambalare. În aceeași situație sunt și alte persoane din Soroca, care activează în același domeniu.

ALLA LISNIC, directorul unui combinat de panificație din Soroca: „Probabil, noi o să mărim prețurile la pâine, dar mai exact 99,9% că vom majora prețurile. Acest lucru este inevitabil, deoarece au crescut prețurile la motorină și peliculă”.

Majorările prețului la pâine sunt înregistrate chiar dacă recolta de grâu din acest an este de aproximativ 1,5 milioane de tone, mai mare decât anul trecut, iar autoritățile au dat asigurări anterior că avem suficiente rezerve în hambare.

Solicitați pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare ne-au spus că vor organiza vineri o conferință de presă în care vor prezenta mai multe informații. Iar joi, la ședința Parlamentului, deputații BECS au cerut audierea ministrului Agriculturii, Sergiu Gaibu, și a ministrului Economiei, Nicolae  Ghenciu, pe acest subiectul, propunere care nu a fost acceptată de PAS.

Analiștii economici explică însă că această creștere este dictată de tendințele înregistrate la nivel internațional.


VIOREL GÎRBU, expert economic: „Prețurile la cereale, inclusiv la grâu, se determină de piața internațională. Moldo va având o economie deschisă prețul de pe piața internă va fi determinat de o cotație pe piața internațională. Vedem creșterea prețurilor la grâu de 30-40% pe plan mondial”.

Mai mult, Viorel Gîrbu declară că la sfârșitului anului am putea avea și alte majorări de prețuri la produsele agricole.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Moldova este țară agricolă și, cel puțin, în perioada următoare prețurile ar trebui să fie mai mici. Legume, fructe ar trebui să fie un trend descendent, iar la finele anului, așa cum este tradițional la noi, prețurile o să revină la o tendință de creștere”.


Majorările la produsele de panificație, anunțate de producătorii din Soroca vin la doar câteva zile după ce combinatul de pâine Bălți a stabilit prețuri mai mari pentru franzelele ”Orășenească” și ”De dimineață”.

Potrivit datelor, în anul agricol 2021, au fost semănate cu patru la sută mai multe hectare de grâu și cu 18 la sută de orz, iar la sudul țării agricultorii au adunat o roadă record.


Spread the love

Check Also

„Avocatei Maiei Sandu i-a mai rămas să facă „incluziunea socială” a pedofililor în școli și grădinițe”. Mai mulți oficiali cer Nataliei Moloșag să-și dea demisia | VIDEO

Declarațiile avocatului poporului au stârnit critici în societate. Nemulțumiți de argumentele Nataliei Moloșag, lideri și …