Parlamentul a decis: Vom avea un deficit bugetar mai mare | VIDEO

Parlamentul a aprobat astăzi, în lectură finală, modificări la Legea bugetului de stat pentru acest an, care prevăd majorarea deficitului bugetar. De asemenea, deputații au modificat Legislația bancară și au anulat facilitățile fiscale pentru activitățile jocurilor de noroc.

În urma aprobării modificărilor la Legea bugetului, veniturile în haznaua statului vor constitui peste 40 milioane de lei, cheltuielile vor depăși 46 milioane de lei, cu un deficit în sumă peste de 5 milioane de lei. Astfel, în urma modificărilor adoptate veniturile se vor diminua cu 1,5 miliarde lei, cheltuielile vor scădea cu 1,3 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat se va majora cu aproape 165 de milioane de lei.

BUGETUL DE STAT 2019:

VENITURI – 40,633 mil. lei

CHELTUIELI – 46,336 mil. lei

DEFICIT BUGETAR – 5,7 mil. lei

Astfel, în urma modificărilor adoptate, veniturile se vor diminua cu 1,5 miliarde de lei, cheltuielile vor scădea cu 1,3 miliarde de lei, iar deficitul bugetului de stat se va majora cu aproape 165 de milioane de lei.

Tot astăzi deputații au modificat și legislația bancară, oferind Băncii Naționale posibilitatea acordării asistenței de lichiditate în situație de urgență doar unei bănci solvabile și viabile.

De asemenea, au fost excluse din lista de active eligibile acceptate de către BNM în calitate de garanții la acordarea de credite băncilor a cambiilor simple și a titlurilor emise cu privire la bunuri sau mărfuri, datorită faptului că acestea sunt utilizate rar pe piața autohtonă. Proiectul de lege actualizează și cadrul legal privind rezervele obligatorii în scopul controlului monetar și managementului lichidității.

Totodată, parlamentarii au aprobat modificări la Codul fiscal. Astfel, au fost anulate scutirile de la plata impozitului pe venit a câștigurilor de la loterii și pariuri sportive, precum și scutirii de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat.

De asemenea, a fost abrogată norma privind restituirea TVA la investiții capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național, precum și anularea scutirii de la plata taxei pentru unitățile comerciale și de prestări servicii pentru persoanele care practică activități declarate prin lege ca activități ce constituie monopol de stat.

Spread the love

Check Also

Directorul Termoelectrica dă asigurări că pentru luna februarie consumatorii vor plăti mai puțin

Mai multe persoane din municipiul Chișinău au primit facturi mai scumpe la căldură pentru luna …