Partidul Politic „ȘOR” a lansat o serie de propuneri în vederea susținerii fermierilor afectați | VIDEO

Securitatea alimentară a țării este în pericol, iar Republica Moldova ar putea rămâne fără cea mai mare parte a veniturilor din agricultură. Satele moldovenești, care și așa mor pe an ce trece, vor ajunge la limita existenței. Declarația aparține Partidului Politic „ȘOR” care s-a referit la criza din sectorul agrar, provocată de seceta severă din ultimele luni și a afectat sute de mii de oameni. În acest sens, formațiunea a lansat o serie de propuneri în vederea susținerii fermierilor afectați. Reprezentanții executivului nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție, iar anterior guvernanții au dat asigurări că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată.

Potrivit Partidului „ȘOR”, autoritățile trebuie să declare Stare de Urgență în sectorul agrar, iar statul trebuie să-și asume rolul de creditor onest al fermierilor. În context, formațiunea a emis un comunicat de presă în care au fost propuse mai multe soluții pentru depășirea crizei în care s-au pomenit agricultorii.

PARTIDUL POLITIC „ȘOR”:
„Guvernul este obligat să cumpere de la fermieri recolta anului viitor la prețuri medii de piață. Pe de o parte, aceasta este o măsură dictată de piață, iar pe de altă parte – un gest de solidaritate cu unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei moldovenești. În fond, este vorba de un împrumut oferit de stat fără dobândă pentru viitoarea recoltă, care va permite fermierilor să achite creditele bancare curente, să plătească salariile lucrătorilor și să mențină pe linia de plutire producția agricolă”.

Totodată, Partidul „ȘOR” a amintit că a propus încă de la începutul anului luarea unor măsuri concrete pentru a preveni această situație din domeniu, însă autoritățile s-au dovedit a fi incapabile să înțeleagă complexitatea și gravitatea problemei, susțin reprezentanții formațiunii.

PARTIDUL POLITIC „ȘOR”:

„Încă de atunci, în ianuarie, opoziția parlamentară, în particular Partidul „ȘOR” a chemat guvernul să elaboreze un program clar de susținere a sectorului agricol în condițiile secetei iminente. Suntem convinși că depunând eforturi în comun am fi reușit să elaborăm profesionist un pachet de măsuri anticriză eficiente”.

În context, formațiunea a amintit că programul său prevede un plan concret de modernizare a agriculturii, care presupune crearea gospodăriilor colective.

PARTIDUL POLITIC „ȘOR”:

„Gospodăriile agrare, cu mici excepții, nu-și pot permite să aplice abordările științifice de ultimă oră în domeniul agricol, să construiască și să utilizeze eficient sistemele de irigare. Ele nu sunt în stare să asigure distribuirea echitabilă a veniturilor atât între proprietari, cât și pentru angajați. Acestea nu dezvoltă infrastructura socială a satelor, așa cum a fost în perioada sovietică. Aceste lucruri și le pot permite doar cooperativele agricole mari, puternice și prospere. Colhozurile noi și moderne”.

Partidul „ȘOR” a amintit că a depus în Parlament un proiect de lege care prevede stimularea de către stat a formării voluntare a unor asociații agricole colective. Documentul a fost însă sabotat de partidele de la guvernare.

Spread the love

Check Also

Documente desecretizate de presa internațională confirmă declarațiile lui Ilan Șor? Băncile din RM au fost devalizate și după 2014, când de fapt, BNM deținea controlul | VIDEO

Băncile din Republica Moldova au fost devalizate și după așa-numitul furt al miliardului din 2014, …