Partidul „ȘOR” vine cu soluții pentru stoparea creșterii prețurilor la carburanți. Marina Tauber: Instituirea monopolului de stat la import va pune capăt bătăii de joc față de oameni | VIDEO

Partidul „ȘOR” propune repetat instituirea monopolului de stat asupra importului de carburanți. Deputatul fracțiunii, Marina Tauber, a declarat într-o conferință de presă că acest lucru este necesar pentru ca autoritățile să poată controla direct stabilirea prețurilor pentru benzină și motorină, care în ultima perioadă se majorează într-un ritm accelerat. Parlamentarul a mai declarat că fracțiunea va înainta, la următoarea ședință a legislativului, un proiect de hotărâre privind crearea unui grup de lucru pentru elaborarea cadrului normativ, care să asigure punerea în practică a acestei idei.

Deputatul fracțiunii ”ȘOR” a explicat importanța introducerii monopolului de stat asupra importului de carburanți prin necesitatea de a proteja oamenii de rând, loviți de valul de scumpiri, ca urmare a creșterii prețurilor pentru combustibili.

MARINA TAUBER, vicepreședinte al Partidului ”ȘOR”, deputat: „Principala cauză a scumpirilor în lanț este, fără îndoială, majorarea prețurilor pentru carburanți. Am pierdut deja cu toții firul de câte ori s-a scumpit benzina și motorina de la începutului anului. În toată această stare de incertitudine maximă, un singur lucru este cât de cât clar: în acest fel lucrurile nu mai pot continua”.

Deputatul, Marina Tauber a mai declarat că în cazul în care statul va avea dreptul exclusiv de a importa carburanți, pe care îi vor furniza companiilor petroliere, deținătoare de stații de alimentare, va putea verifica ușor care este supraprețul pe care acestea îl impun și profitul pe care îl obțin după comercializarea la pompă.

MARINA TAUBER, vicepreședinte al Partidului ”ȘOR”, deputat: „În acest fel nu va mai fi posibil ca prețurile pentru benzină sau motorină să crească ori de câte ori unii au interese, iar bătaia de joc față de oameni va înceta. Mai mult, statul va putea să-și creeze propriul lanț de benzinării, care vor vinde carburanți la prețuri reale, nu la cel pe care îl avem astăzi la pompă”.

Potrivit proiectului Partidului „ȘOR”, un grup de lucru trebuie să prezinte Parlamentului, în termen de 60 de zile, propuneri legislative și recomandări practice. De asemenea, toate propunerile urmează să fie supuse dezbaterilor publice, cu participarea specialiștilor și experților din diverse instituții și domenii. Prețurile la carburanți cresc ca pe drojdii în fiecare zi. Benzina a depășit 21 de lei, motorina – 18, iar gazul metan a atins un preț record și a ajuns să coste peste 13 lei. Se întâmplă după ce în septembrie a intrat în vigoare noua lege cu privire la carburanți, votată de majoritatea Partidului Acțiune și Solidaritate.


Potrivit documentului, zilnic, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilește preț-plafon la benzină și motorină, iar benzinăriile sunt obligate să le afişeze după miezul nopţii.

Spread the love

Check Also

Președintele Comisiei de la Veneția îndeamnă guvernarea PAS șă nu confunde urgența cu graba. Gianni Buquicchio: Trebuie să existe un dialog constructiv cu opoziția | VIDEO

Comisia de la Veneția critică reforma Procuraturii, votată în grabă de majoritatea parlamentară a Partidului …