Persoanele infectate cu COVID-19 care se tratează acasă vor fi monitorizate la distanță de un grup de studenți la medicină | VIDEO

Bolnavii de Covid care se tratează acasă, persoanele care au intrat în contact cu un pacient testat pozitiv, precum și cele carantinate după revenirea în țară vor fi monitorizate la distanță. De acest lucru se va ocupa un grup de studenți la medicină. Acțiunea are loc prin intermediul proiectului de monitorizare la distanță a pacientului Covid 19, lansat astăzi de Ministerul Sănătății.

Studenții de la medicină sunt cei care monitorizează starea de sănătate a pacienților. Aceștia sună persoanele zilnic, la un anumit interval de ore, pentru a a vedea cum decurge starea bolnavilor. Apelurile sunt efectuate dintr-un cabinet al Serviciului 112, dotat cu telefoane și calculatoare.

„Bună ziua, doamna Eudochia. Vă telefonez de la Ministerul Sănătății și sunt monitor Covid, aș vrea să fă întreb cum astăzi vă simți? Dumneavoastră știți ca aveți testul la Covid pozitiv? V-ați adresat la medicul de familie pentru un tratament? Acum aveți careva simptome?”

LIVIU OBOROC, directorul Serviciului: „Ei sunt monitorizați, conform unui algoritm stabilit de Ministerul Sănătății,la perioade diferite, 48 de ore, 72 de ore, 7 zile, 10 zile și în permanență este monitorizată starea de sănătate a acestor pacienți. Zilnic sunt afectuate în jur de 10 mii de apeluri”.

Proiectul funcționează de mai bine de o săptămână, iar operatorii Covid activează în două ture, în intervalul orelor 9:00 – 21:00. Munca studenților nu va fi remunerată, dar va fi considerată drept practică de specialitate.

EMIL CEBAN, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie: „Astăzi activează 21 de studenți de la Facultatea de Sănătate Publică, anul V, sunt cei care învață epidemiologia, cei care învață răspândirea decurgerea și combaterea virusului. Va fi o experiență deosebită pentru acești studenți”.


Potrivit Ministerului Sănătății, prin intermediul acestui mecanism, pe lângă faptul că vor fi monitorizați pacienții infectați cu COVID-19, autoritățile vor fi informate în timp real despre dinamica stării de sănătate a acestora.

ALA NEMERENCO, ministru Sănătății: „Scopul este, în primul rând, pentru a informa corect oamenii, pentru a face ca această autoizolare să fie eficientă, de a pescui acele persoane care de fapt trebuie să se regăsescă în spital și să nu ajungă acolo când sunt deja destul de gravi, ajungând la secțiile de terapie intensivă. De asemenea, să verificăm dacă cei asimptomatici sunt incluși în careva tratamente la nivel de medicină pimară”.

Am încercat să aflăm cum vor fi monitorizate persoanele infectate, care și-au făcut un test rapid, dar și cum operatorii depistează dacă pacientul respectă regimul de autoizolare, deocamdată, însă nu am primit un răspuns din partea Ministerului Sănătății. Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID ar urma să activeze până la sfârșitul lunii mai 2022. Acțiunile ar putea fi prelungite în funcție de situația epidemiologică din Moldova.


Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …